Over impact, doorzettingsvermogen en kansen
112a voorkeur Jos
Lees voor

“Een slaapritme opbouwen”

Jos (64) heeft last van slaapapneu. Via de KNO-arts kwam hij bij Kempenhaeghe, waar hij een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) slaapmasker kreeg. Omdat Jos zonder hulpmiddelen nog steeds onvoldoende uitrust en vermoeid is, blijft hij onder controle. In Kempenhaeghe komen patiënten als Jos met ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen. Tijdens de onderzoeken vindt een uitgebreide slaapregistratie plaats, om inzicht te krijgen in de kwaliteit en de kwantiteit van de slaap.

Jos vertelt dat hij altijd al een slechte slaper was. Hij wijt dat aan zijn werk. Als rij-instructeur, taxichauffeur, metaaldraaier en vrachtwagenchauffeur zat hij altijd op de meest onregelmatige tijden op de weg. “Je werkt op momenten dat anderen feestvieren of slapen”, zegt hij. Jos sliep niet alleen slecht, maar was overdag niet uitgeslapen en had weinig of geen energie. En als chauffeur kun je natuurlijk niet achter het stuur in slaap vallen. Na een ernstig auto-ongeluk, waarbij hij door de onoplettendheid van een tegenligger van de weg af werd gereden, raakte hij arbeidsongeschikt.

Lees voor

Slaapbeugel

Eenmaal thuis werden zijn slaapproblemen tegen de verwachting in niet minder. “Ik bleef me niet uitgerust voelen”, vertelt Jos. “Via de huisarts en de kno-arts kwam ik bij een medische tandarts, die me een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) beugel gaf. Maar ook dat hielp niet afdoende. Daarom werd ik doorverwezen naar Kempenhaeghe, waar slaapapneu werd geconstateerd.”

131a voorkeur Jos a
Lees voor

Zuurstof

Een apneu is een medische term voor een korte ademstilstand tijdens de slaap. Iedereen heeft er wel eens last van, maar wanneer het veelvuldig voorkomt , kan het een bedreiging vormen voor de gezondheid. “Je lijf krijgt door de slaapapneu te weinig zuurstof. Ik kreeg een CPAP-slaapmasker en dat hielp wel iets, maar voor mijn gevoel toch te weinig.”

Lees voor

Power-napjes

Bij Jos ligt het probleem bij het doorslapen. “Slaapspecialist dokter Van Hirtum heeft uitgelegd dat ik maar twee of drie slaapcycli per nacht heb, waardoor ik onvoldoende uitrust en de batterij sneller leeg is. Power-napjes helpen me daar goed bovenop. En van de slaappsycholoog heb ik geleerd dat een vast slaapritme heel belangrijk is. Dat ben ik nu aan het opbouwen.”

Lees voor

Slaapritme

Jos komt kort voor in het RTL-5 programma Five Days Inside, dat in september 2021 werd uitgezonden. “Ze hebben me gefilmd tijdens mijn opname in Kempenhaeghe, bij het kennismakingsgesprek, vlak voordat ik ging slapen bij het opplakken van de sensors met bedrading, en de volgende morgen, toen ik wakker werd. Het ging allemaal fijn en ontspannen. En de uitslag van het onderzoek was ook goed. Ze hebben geconstateerd dat ik nu een mooi slaapritme heb.”