Kennis delen over slaap en Parkinson: grote belangstelling voor gespecialiseerde zorg bij Kempenhaeghe

Maandag 14 april 2025
03:00
Wereld Parkinson Dag 2025 stock

Zo’n 800 deelnemers volgden onlangs een webinar over slaapproblemen bij Parkinson. Prof. dr. Sebastiaan Overeem, arts-somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde van expertisecentrum Kempenhaeghe, was een van de sprekers. Hij deelde kennis over het brede scala aan slaapstoornissen bij Parkinson, de impact op het dagelijks functioneren en de specialistische zorg die Kempenhaeghe hiervoor biedt.

Tijdens het webinar viel op hoeveel mensen met Parkinson worstelen met hun slaap. Volgens Overeem is dat niet verrassend: “Slaapproblemen hebben altijd veel impact, maar bij Parkinson komen ze daar bovenop. Dat maakt de belasting voor patiënten aanzienlijk.” De problematiek is complex en komt vaak voor. Overeem: “Afhankelijk van de definitie zie je dat 70 tot 90 procent van de mensen met Parkinson met slaapstoornissen te maken heeft.”

Het gaat zelden om één oorzaak: het ziekteproces in de hersenen, de (bewegings)symptomen van Parkinson én de medicatie beïnvloeden elkaar. Hoewel er in de tweedelijnszorg steeds meer aandacht is voor bijvoorbeeld nachtelijke stijfheid, blijven er groepen patiënten voor wie deze eerste stappen onvoldoende werken.

Specialistische zorg via Parkinson-slaappoli

Kempenhaeghe heeft een speciale poli ingericht voor mensen met Parkinson en complexe slaapproblemen. Hier volgt na een uitgebreide intake gedetailleerd slaaponderzoek, in de vorm van klinische videopolysomnografie. Overeem: “Geen eenvoudige slaapmeting thuis, maar opname met begeleiding en bewaking. Wij nemen de tijd om goed uit te vragen en precies vast te stellen wat er speelt.”

De resultaten worden daarna snel teruggekoppeld aan de behandelend neuroloog samen met therapeutische suggesties, zodat mensen in hun eigen regio verder behandeld kunnen worden. “Wij combineren slaapexpertise met geavanceerde slaaponderzoeken. Daar zit onze toegevoegde waarde.”

Meer aandacht, maar ook meer complexe vragen

Volgens Overeem zijn neurologen en Parkinsonverpleegkundigen tegenwoordig beter bekend met de invloed van slaap op de aandoening. “Tien jaar geleden zei ik nog regelmatig tegen een neuroloog: ‘Denk ook eens aan nachtelijke medicatie.’ Nu gebeurt dat veel vaker automatisch. Dat is een goede ontwikkeling.” Tegelijkertijd leidt dit tot nieuwe vragen: “Als de basale problemen worden opgelost, blijven de complexere gevallen over. En juist daarvoor is expertise nodig.”

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe doet al jarenlang onderzoek naar slaapstoornissen bij Parkinson. Daarnaast werkt het centrum actief samen met andere instellingen en biedt het voorlichting aan patiënten en professionals.