DSC 2653

Slaperigheid overdag (hypersomnie)

Iedereen is overdag wel eens moe en dommelt op een rustig moment misschien wel eens in slaap. Wie elke dag in slaap valt en dit niet tegen kan houden heeft last van overmatige slaperigheid. Dit kan het leven sterk verstoren en een grote invloed hebben op school, werk, gezin en sociale contacten. Mensen met deze slaapstoornis hebben vaak te maken met onbegrip van hun omgeving

Oorzaken van overmatige slaperigheid

Er zijn verschillende oorzaken van overmatige slaperigheid. Bijvoorbeeld als gevolg van een te korte nachtslaap of een nachtelijke slaapstoornis. Maar ook door een verstoring in het ‘waakcentrum’ van de hersenen. Dit zijn zeldzame slaapstoornissen, waaronder idiopathische hypersomnie en narcolepsie. 

Mensen met narcolepsie hebben naast overmatige slaperigheid ook andere symptomen, waaronder plotselinge spierverslapping bij emoties zoals lachen (kataplexie) of zeer levendige en levensechte dromen. Is de overmatige slaperigheid in periodes heel sterk aanwezig én is er sprake van afwijkend gedrag, dan kan aan het syndroom van Kleine-Levin worden gedacht.

Diagnose en behandeling

Voor de diagnose van overmatige slaperigheid/hypersomnie worden naast een gesprek met de arts en vragenlijsten ook diverse onderzoeken gedaan. Naast nachtelijk slaaponderzoek wordt er vaak een zogenoemde MSLT oftewel ‘dutjestest’ overdag uitgevoerd. In sommige gevallen is een ruggenprik nodig, naast bloedonderzoek. Met deze onderzoeken wordt een zo precies mogelijke diagnose gesteld. Dit helpt bij het opstellen van een behandelplan.

Het behandelteam kan bestaan uit medisch specialisten, psychologen en gedragstherapeuten. Daarnaast beschikt Kempenhaeghe over maatschappelijk werkers en andere deskundigen die ook veel van slaap weten. Behandeling begint vaak met het verbeteren van het slaapritme en geplande slaapmomenten overdag. Bij narcolepsie en andere vormen van hypersomnie zijn daarnaast vaak medicijnen nodig, die heel precies worden ingesteld. Deze medicijnen genezen de aandoening niet, maar kunnen de symptomen wel onderdrukken waardoor iemand beter kan functioneren overdag

Heeft u vragen over slaapstoornissen?