Mijn kind slaapt slecht
Kinderen kunnen aan dezelfde slaapstoornissen lijden als volwassenen, maar de klachten uiten zich vaak wel anders. Ook zijn er slaapstoornissen die vooral of alleen bij kinderen voorkomen.
Slaapstoornissen bij kinderen kunnen door meer factoren ontstaan. Er kan een lichamelijke oorzaak zijn, maar dat hoeft zeker niet. Dan kan het zijn dat een kind niet heeft geleerd om alleen te slapen, pas ziek is geweest of zeer gevoelig is voor spanningen en prikkels. Soms lukt het ouders niet om hun kind te laten slapen en versterken ze, geheel onbedoeld, het ongewenste slaapgedrag van hun kind.
Ernstig gebrek aan nachtrust kan het gedrag, de stemming en mogelijk de ontwikkeling van uw kind nadelig beïnvloeden. Daarnaast kan het slaapgedrag van uw kind leiden tot stress bij andere gezinsleden. Dan is hulp nodig om uit de vicieuze cirkel van slecht slapen te komen.
Kinderen die naar Kempenhaeghe worden verwezen, hebben meestal een complex slaapprobleem. Ook zijn er soms vanwege het ‘kind zijn’ extra faciliteiten nodig. In het Centrum voor Slaapgeneeskunde hebben we alles in huis om kinderen optimaal te begeleiden.
Soorten slaapstoornissen bij kinderen
Verstoorde ademhaling (slaapapneu), langdurige slapeloosheid (insomnie), overmatige slaperigheid overdag (hypersomnie) en ongewoon gedrag tijdens de slaap (parasomnie) kunnen ook bij kinderen voorkomen. Door deze stoornissen kan de slaap van het kind ernstig verstoord zijn. Dat kan mogelijk een negatief effect hebben op het gedrag, de stemming en de ontwikkeling van het kind.
Diagnose en behandeling
Bij de meeste kinderen komt het slaapprobleem door meerdere factoren of aandoeningen. Daarom betrekken we verschillende deskundigen bij de diagnose en behandeling. Dit multidisciplinair team bestaat uit diverse specialisten zoals kinderartsen, kinderneurologen, psychologen en gedragstherapeuten.
Als er behoefte aan is, zijn ook maatschappelijk werk, pedagogische thuisbegeleiding en ambulante schoolbegeleiding beschikbaar. Samen zoeken de specialisten naar de oorzaak van de slaapproblemen en stellen zij een behandelplan op.
Soms is slaaponderzoek, zoals polysomnografie, nodig om meer inzicht te krijgen in de slaapproblemen. Welke behandeling nodig is, ligt aan de oorzaak van de slaapstoornis. Het kan gaan om een medische behandeling, maar ook gedragstherapie en het aanleren van nieuwe gewoonten.
Uw rol als ouder(s)
Als ouder(s) betrekken we u intensief bij de diagnose en het behandeltraject. U krijgt voorlichting en adviezen. Wij begeleiden u bij het leren van technieken om het slaappatroon van uw kind te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een vaste bedtijdroutine. Ook leggen we uit wat slaaphygiëne is en waarom dit bij alle slaapstoornissen zo belangrijk is.
Evaluatie van de behandeling
Afhankelijk van de diagnose en het behandelplan evalueren we de voortgang regelmatig met u. Kempenhaeghe blijft betrokken bij de behandeling of verwijst, als dat nodig is, naar andere hulpverleners. We houden de verwijzende arts op de hoogte van de voortgang.