Het nieuws dat cabaretier Jochem Myjer openhartig sprak over de narcolepsie van zijn dochter leidde tot brede aandacht voor deze ingrijpende neurologische slaapstoornis. In een achtergrondartikel van RTL Nieuws dat gisteren verscheen, gaat dr. Sebastiaan Overeem, arts-somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde van expertisecentrum Kempenhaeghe, dieper in op de medische achtergronden van narcolepsie en het belang van tijdige diagnose en passende behandeling.
Narcolepsie verstoort het natuurlijke evenwicht tussen slapen en waken. Mensen met deze aandoening vallen overdag plotseling in slaap, slapen ’s nachts gefragmenteerd en kampen met extreme vermoeidheid. De oorzaak ligt in een tekort aan het hersenstofje hypocretine, dat normaal gesproken de slaap-waakcyclus regelt. “De interne schakelaar tussen slaap en waaktoestand functioneert niet goed meer,” legt Overeem uit. “Daardoor raken mensen letterlijk de controle kwijt over hun slaap.”
RTL Nieuws spreekt met arts-somnoloog Sebastiaan Overeem over narcolepsie: “Snellere herkenning blijft cruciaal”

Signalen onopgemerkt
Volgens Overeem is narcolepsie zeldzaam – naar schatting lijden zo’n 8000 mensen in Nederland aan de aandoening – maar wordt de diagnose lang niet altijd tijdig gesteld. Met name bij kinderen blijven signalen vaak onopgemerkt. “Narcolepsie openbaart zich vaak al op jonge leeftijd, maar wordt regelmatig verward met andere problematiek. Bekendheid is cruciaal om de juiste zorg op tijd in te zetten.”
Het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe behandelt patiënten met narcolepsie vanuit een multidisciplinaire benadering. Naast medicatie is er aandacht voor leefstijl, onderwijs, werk en mentale ondersteuning. Die integrale aanpak is essentieel, benadrukt Overeem. “Narcolepsie kan niet worden genezen. Maar met specialistische begeleiding kunnen we veel betekenen voor mensen met deze aandoening.”
Bewustwording
De openheid van Jochem Myjer over zijn thuissituatie wordt door zowel patiënten als professionals gezien als waardevol. Meer publieke aandacht draagt bij aan bewustwording, snellere herkenning én betere toegang tot gespecialiseerde zorg.