Wat zijn slaapstoornissen?
Slaap: een periode van rust die we nodig hebben om lichamelijk en geestelijk te herstellen. Pas als je niet goed slaapt, wordt duidelijk dat slapen niet zo vanzelfsprekend is als je vaak denkt.
Iedereen heeft wel eens moeite met slapen of is overdag wel eens slaperig, vermoeid en daardoor prikkelbaar. Maar als de klachten lang aanhouden, kan er sprake zijn van een slaapstoornis.
Oorzaken en gevolgen slaapstoornissen
Een slaapstoornis kan komen door een lichamelijk probleem. Maar een slaapstoornis kan ook door andere zaken ontstaan. De invloed van slaapproblemen op hoe iemand dagelijks functioneert, is voor iedereen anders. Vaak heeft iemand niet door dat de klachten overdag te maken kunnen hebben met de kwaliteit van de slaap.
Soorten slaapstoornissen
Op dit moment zijn ruim tachtig verschillende slaapstoornissen bekend. Die kunnen leiden tot diverse klachten, zowel ’s nachts als overdag. Een slaapstoornis kan invloed hebben op iemands stemming, werk of schoolprestaties. ‘De slaappatiënt’ bestaat niet. De gevolgen van de slaapstoornis voor hoe iemand functioneert verschillen per persoon.
Slaapstoornissen worden ingedeeld in grofweg zes groepen:
- insomnie (slapeloosheid);
- ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen (zoals slaap-apneu);
- hypersomnie (overmatige slaperigheid overdag);
- circadiane ritmestoornissen (ontregeling van de biologische klok);
- parasomniën (afwijkend gedrag tijdens slaap);
- slaapgerelateerde bewegingsstoornissen.