Ademhalingsstoornissen in de slaap
De meeste mensen stoppen wel eens kort met ademen tijdens de slaap. Pas als dit vaak voorkomt en tot klachten leidt, spreken we van slaapapneu.
De meeste mensen stoppen wel eens kort met ademen tijdens de slaap. Pas als dit vaak voorkomt en tot klachten leidt, spreken we van slaapapneu.
Bij obstructief slaapapneu (OSA) komt dit door een obstructie oftewel belemmering in de keel. Veel genoemde klachten zijn snurken, vaak plassen, overmatig zweten, levendige dromen of het idee hebben oppervlakkig te slapen. Mogelijk voelt u zich in de ochtend niet verkwikt en bent u overdag slaperig. Uw geheugen en concentratie kunnen dan verstoord raken, of u wordt prikkelbaar. Dit kan gevolgen hebben voor uw werkprestaties of uw omgang met uw naasten.
Soms worden ademstops tijdens de slaap opgemerkt die niet zo duidelijk samengaan met het snurken. Dit kan passen bij een centraal slaapapneu (CSA). Deze vorm van slaapapneu zien we vooral bij mensen met een hartziekte en na een beroerte. Ook sommige pijnstillers waar morfine in zit, kunnen centraal slaapapneu veroorzaken. Ten slotte kan centraal slaapapneu ontstaan bij mensen met een zenuw- of spierziekte.
Bij een eenvoudige vorm van slaapapneu vindt de behandeling meestal in een algemeen ziekenhuis plaats. Heeft u een complexe vorm van slaapapneu of meerdere slaapproblemen, dan kunt u terecht bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde in Kempenhaeghe. Wij hebben daarnaast gerichte zorgprogramma’s voor als de behandeling moeilijk verloopt of als de klachten niet minder worden.
Ook al is de diagnose slaapapneu misschien al eerder gesteld, toch is voor de behandeling op Kempenhaeghe vaak nog aanvullend slaaponderzoek nodig. Bijvoorbeeld om de precieze ernst vast te stellen of om te bekijken of er bijkomende slaapstoornissen zijn. Ook kunnen we meten of eventuele behandeling voldoende werkt.
Ons apneu-team kijkt welke behandelvorm het beste bij u past en welke specialisten u daarbij begeleiden. We stellen een behandelplan op maat voor u op.