Focusgebieden Innovatie

Kempenhaeghe focust de komende jaren op innovatie. Opkomende technologieën als kunstmatige intelligentie, data science, neuro-imaging en neuroscience bieden kansen voor innovatie bij Kempenhaeghe op het gebied van bijvoorbeeld medicatie en prognostiek. Daarnaast zien we mogelijkheden voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld virtuele leeromgevingen en learning analytics die toegepast kunnen worden in het onderwijs. Ook het sociaalwetenschappelijk onderzoek is van belang voor sociale innovatie. 

Dit bereiken we doordat elk centrum binnen Kempenhaeghe aan onderzoek en innovatie werkt. Ook werken de centra samen en laten ze zich buiten Kempenhaeghe zien. Dit doen we door aan te sluiten bij het bedrijfsleven, zorg- en onderwijsinstellingen en kennisinstellingen.

Focusgebieden Wetenschap

Als expertisecentrum hecht Kempenhaeghe grote waarde aan het ontwikkelen van nieuwe kennis door het doen van wetenschappelijk onderzoek. We werken nationaal en internationaal samen met universiteiten, andere academische centra, kennisinstituten en het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking met het e/MTIC MedTech Innovation Center van de TU/e en de samenwerking CICLe, waarin CZE, TU/e, MMC en Kempenhaeghe deelnemen. We participeren in diverse onderzoeksconsortia, in Nederland en Europa. 

Meerdere specialisten verbonden aan Kempenhaeghe bekleden een universitaire leerstoel. Daarnaast werken we samen met Epilepsie NL en Sein en vormen we met Maastricht UMC+ het Academisch Centrum voor Epileptologie (ACE). Meer informatie is te vinden bij: onderzoeks- en innovatienetwerken..

Met de kennis die voortkomt uit ons wetenschappelijk onderzoek bevorderen de verschillende expertisecentra in Kempenhaeghe de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie, slaapstoornissen, neurologische leerstoornissen en andere breingerelateerde aandoeningen.

Lopende & afgeronde innovatiesuccessen

Binnen Kempenhaeghe zijn we continu bezig met de zorg van morgen en van nu te verbeteren. We proberen zoveel mogelijk de kansen binnen Kempenhaeghe te benutten rondom innovatie en gaan ook naar buiten voor innovatieve samenwerkingen. Onderstaand een aantal voorbeelden van innovaties binnen Kempenhaeghe, nieuwsgierig naar andere projecten? Neem dan contact op met de innovatiecommissie, contactgegevens zijn te zien onderaan de pagina.

Leerstoelen & onderzoekslijnen

Meerdere aan Kempenhaeghe verbonden specialisten zijn hoogleraar en bekleden een leerstoel aan een universiteit. 
 

Onderzoeks- en innovatienetwerken

We werken nationaal en internationaal samen met universiteiten, andere academische centra, kennisinstituten en het bedrijfsleven. 

Samen met Maastricht UMC+ vormt Kempenhaeghe het Academisch Centrum voor Epileptologie (ACE). Op het gebied van epilepsie is er een samenwerkingsverband met de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast werkt ACE op onderwerp samen met diverse universitaire centra en met het epilepsiecentrum SEIN. Ook het Centrum voor Neurologische Leer- en Ontwikkelingsstoornissen en het Centrum voor Epilepsiewoonzorg ontwikkelen en verankeren met deze partijen expertise. Deze laatste werken daarnaast samen met Leiden UMC en Erasmus MC.

Ook werkt Kempenhaeghe samen met EpilepsieNL. Dit is een community van 200.000 Nederlanders met epilepsie. Als organisatie streven ze naar het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie door onderzoek te financieren, relevante kennis te delen en waardevolle informatie te bieden én de persoonlijke relatie aan te gaan. EpilepsieNL werkt hierin nauw samen met Kempenhaeghe. Wilt u meer informatie over EpilepsieNL of meehelpen? Kijk op www.epilepsie.nl.

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde werkt nauw samen met de Technische Universiteit Eindhoven, onder meer geformaliseerd in het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC). e/MTIC is een succesvolle samenwerking tussen vijf partijen: Philips, TU/e, CZE, MMC en Kempenhaeghe, met een focus op ‘fast track to clinical innovation’. e/MTIC bestaat sinds 2018.

Meer over e/MTIC
 

We werken daarnaast op wetenschappelijk niveau samen met onder andere het Radboudumc, SEIN, het LUMC en diverse topklinische ziekenhuizen in de regio. Ook is er een startende samenwerking, genaamd CICLe met daarin CZE, TU/e, MMC en Kempenhaeghe. CICLe is gericht op ‘fast track to implementation’ met vendor independency. De focus ligt op vraag-gestuurde initiatieven die leiden tot daadwerkelijke implementatie in de zorg met een focus op toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg in de Brainportregio.

 

Innovatie inloop & bijeenkomsten

Wilt u liever langskomen? Loop dan een keer binnen tijdens een inloop of neem deel aan de innovatiebijeenkomst.

DatumLocatieSoort
 2025info volgtinfo volgt

Contactinformatie

Bij het TriO kunt u terecht met alle vragen rondom wetenschappelijk onderzoek. Wij helpen u met ondersteuning en advies bij het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijke studies, het indienen van een onderzoeksvraag en informatie over de uitvoerbaarheid. De Medische Bibliotheek biedt hulp bij literatuuronderzoek.

Het wetenschapsbureau is te bereiken via: TrioResearch@kempenhaeghe.nl  

Heeft u een goed idee rondom innovatie? Ziet u kansen voor een innovatie, maar weet u niet goed hoe dit aan te pakken en ziet u mogelijkheden bij Kempenhaeghe? 

Neem contact op met de innovatiecommissie:
innovatie@kempenhaeghe.nl