Nieuws
Lees voor

Geef je stem aan Kloostervelden!

Tot 3 december kan iedereen nog een handje helpen om Kloostervelden, de bijzondere woonvorm op het voormalige instellingsterrein Providentia Kempenhaeghe in Sterksel, in aanmerking te laten komen voor de Brabantse Stijlprijs 2021. Eerder werd Kloostervelden al geselecteerd als een van de vijf finalisten voor deze prestigieuze prijs.

In het Eindhovens Dagblad van 20 november 2021 vertellen 'oude' en 'nieuwe' bewoners over wonen en leven in deze woonwijk. Lees ook het artikel https://www.ed.nl/cranendonck-... en/of kijk naar de uitzending van Omroep Brabant waar collega Ruud en zijn vrouw vertellen over het wonen in de wijk
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3997184/ruud-woont-in-een-wijk-met-mensen-met-een-beperking-iedereen-is-blij

Lees voor

Impressie Kloostervelden

2454 1
Lees voor

Een thuis voor iedereen

De Stijlprijs wordt georganiseerd door de provincie Noord-Brabant om bijzondere Brabantse initiatieven onder de aandacht te brengen. In 2021 draait het allemaal om nieuwe en originele vormen van wonen die net even anders zijn en die inspelen op de behoeften van deze tijd. Vandaar het thema ‘Een thuis voor iedereen’. Het draait om woonvormen waar een droom werkelijkheid wordt of is geworden. Een plek waar extra aandacht ervoor zorgt dat de (wijk)bewoners zich echt thuis voelen. Dit thema is Kloostervelden natuurlijk op het lijf geschreven. De afgelopen jaren is voormalige instellingsterrein Providentia Kempenhaeghe in Sterksel getransformeerd tot de wijk Kloostervelden, waar mensen met een ernstige beperking samen met nieuwe bewoners een open, inclusieve wijk vormen. Door de inzet en aandacht van alle betrokken partijen is op Kloostervelden zo een zeer bijzondere woonvorm ontstaan. De jury van de Stijlprijs zag dit ook en heeft Kloostervelden daarom geselecteerd als finalist.

Lees voor

Een gewone wijk

Het verhaal van de nieuwe wijk begint bij de vermaatschappelijking van de zorg in Nederland. Om mensen met een beperking mee te laten doen in de maatschappij zijn in de afgelopen jaren bewoners van de woonzorglocaties van Kempenhaeghe, voor wie dat meerwaarde had en kansen bood, naar de wijken in omliggende dorpen getrokken. Een groep bewoners bleef echter op het terrein van Providentia in Sterksel wonen. Voor hen was de stap te groot vanwege hun beperkingen. Speciaal voor deze mensen werd ‘de maatschappij’ naar hen toe gehaald. Rondom het oude Kloostergebouw is een gewone, betaalbare wijk gebouwd, waar (zorg)woningen, dagbesteding, horeca en recreatie zijn geïntegreerd. Hier wonen 176 cliënten in zorgwoningen tussen de andere 450 bewoners. Het proces van ‘omgekeerde integratie’ is vormgegeven in deze nieuwe wijk, waar de kleine dingen ertoe doen. De cliënten van Kempenhaeghe zien buren hun hond uitlaten of kinderen in de wijk spelen. Iedereen is welkom in het restaurant, de wijkboerderij, speeltuin, er zijn wandel- en fietspaden aangelegd en ook de beleefroute is een absolute aanrader. Op deze manier worden ontmoetingen optimaal gefaciliteerd.

2791staand
Lees voor

Verbinden

Directeur Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe Antwan van Ooijen: “De integratie in de wijk is goed gelukt door met elkaar een levendige omgeving te realiseren voor zowel de oorspronkelijke Kempenhaeghe bewoners als de nieuwe buren. Saamhorigheid en inclusiviteit zijn hierin belangrijke pijlers. Elke woonwijk blijft zich ontwikkelen, daarvoor zal Kempenhaeghe volop aandacht blijven houden voor de interactie tussen alle wijkbewoners en medewerkers, groeiend en passend bij de tijdgeest en toekomst van Kloostervelden. Samen met stakeholders zullen we het karakter van de wijk bewaken en voeling houden met wat er in de wijk gebeurt. Verbinden staat hierin steeds centraal.”

Lees voor

Hoe kun je stemmen?

Stemmen kan via de website https://www.brabant.nl/subsite... De winnaar van de Brabantse Stijlprijs 2021 wordt bekend gemaakt op 8 december. Meer informatie over de finalisten van de Brabantse Stijlprijs is te vinden op www.brabant.nl/finalisten.