Nieuws
Lees voor

Samenwerking Kempenhaeghe en PSV voor een veiliger voetbal op gebied van hoofdletsel

Een volgende stap is gezet in de samenwerking tussen profvoetbalclub PSV en het Centrum voor Neurologische leer- en Ontwikkelingsstoornissen Kempenhaeghe in Heeze. Kempenhaeghe zet haar expertise en faciliteiten in bij neuropsychologisch onderzoek van de jeugdspelers van de PSV academy. Doel van deze samenwerking is om in de toekomst de eventuele nadelige gevolgen van sport gerelateerd hoofdletsel tijdig op te sporen en hier zo goed mogelijk op in te spelen.

PSV en Kempenhaeghe werken sinds 2018 samen in zorg en innovatie waarbij ze hun expertises bundelen: Kempenhaeghe heeft expertise op gebied van cognitie. Leren en brein en PSV heeft expertise op gebied van sport, bewegen en excelleren. In samenwerking met Universiteit Maastricht (faculteit psychologie) is een protocol ontwikkeld om periodiek een standaard neuropsychologische test onderzoek te doen bij de jeugdspelers van de PSV academy om zo het neurocognitief functioneren en ontwikkeling in kaart te brengen.

20240307 104511 1
Lees voor

Kennis genereren

In totaal worden zo’n veertig jongens in de leeftijdsgroepen 13-14 en 16-18 jaar onderzocht. Klinisch neuropsycholoog Jos Hendriksen van Kempenhaeghe: “We doen een basismeting van denkfuncties bij de jeugdspelers. De referentiewaarden die daaruit komen, kunnen vervolgens worden gebruikt om als er iets gebeurt qua hoofdletsel, in te kunnen schatten wat de gevolgen zijn en hoe de speler daarna zo goed mogelijk geholpen kan worden. Daarnaast kunnen de resultaten van deze testen kennis opleveren over de rol van neurocognitie binnen het topvoetbal.” In de toekomst is het de bedoeling dat alle PSV-elftallen, inclusief meisjeselftallen, op deze manier worden getest en dat dit ook om de paar jaar wordt herhaald. Het onderzoek wordt gefinancierd met innovatiegelden van PSV.

20240307 1143030
Lees voor

In het nieuws

Op vrijdag 8 maart 2024 was klinisch psycholoog Jos Hendriksen samen met PSV-sportarts Tom Wiggers vanaf de Herdgang bij de PSV-academy in het Jeugdjournaal en op radio 1 te beluisteren over het onderzoek naar de hersenen van de jeugdspelers van PSV.

Lees voor

Expertise Kempenhaeghe

Het Centrum voor Neurologische Leerstoornissen (CNL) beschikt over unieke en specialistische kennis en doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hersenen, leren en ontwikkelen. Zo ontstaat inzicht in de capaciteiten en ontwikkelmogelijkheden van kinderen in het algemeen en kinderen met een neurologische aandoening in het bijzonder.

Lees voor

Kennis delen

Wil je meer weten over het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen kijk op verder op onze website https://www.kempenhaeghe.nl/leerstoornissen/

of het programma van het klinisch wetenschappelijk symposium Kempenhaeghe https://www.kempenhaeghe-events.nl/.