Nieuws
Lees voor

Afronding Kloostervelden

CRA Vastgoed, Stichting Kempenhaeghe en gemeente Heeze-Leende hebben de afgelopen jaren intensief samengewerkt aan de realisatie van Kloostervelden. Partijen zijn met recht trots op hetgeen ontstaan is. Kloostervelden is de afgelopen jaren getransformeerd van een traditioneel instellingsterrein naar een open inclusieve gemeenschap.

Lees voor

Tot een paar jaar geleden woonden er alleen zorgcliënten van Kempenhaeghe, met een ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperking en epilepsie. Omdat de leefbaarheid steeds verder terugliep, heeft de afgelopen jaren een bijzonder geslaagd experiment plaatsgevonden dat begon met een toekomstdroom en na 13 jaar ook echt werkelijkheid is geworden. De 176 zorgcliënten hebben zo’n 500 nieuwe buren gekregen. Het gebied is omgevormd tot een gevarieerde omgeving waar natuur, zorg, wonen, dagbesteding, horeca en recreatie geïntegreerd zijn. Het proces van ‘omgekeerde integratie’ is vormgegeven met oog voor zowel de grote ruimtelijke samenhang als voor de kleine dingen die ertoe doen. De cliënten van Kempenhaeghe werken samen met wijkbewoners in de moestuin, organiseren samen een bloemplukwedstrijd in de wijk, laten samen met buren de hond uit en zien kinderen in de wijk spelen waardoor ze weer onderdeel uitmaken van de maatschappij. En nieuwe bewoners hebben daar een prachtige wijk voor terug gekregen waar saamhorigheid en welzijn samenkomen en een gezond en gelukkig leven centraal staat.

Lees voor

Gevierde successen

Het succes van het project wordt breed gezien en erkend. Zo kreeg Kloostervelden de Stijlprijs 2021 van de provincie Noord-Brabant en in 2023 vereerde Hare Majesteit Koningin Máxima Kloostervelden met een bezoek. Het moge duidelijk zijn dat dit alles de trots op Kloostervelden alleen maar verder heeft doen versterken.

Lees voor

Afronding

Een woonwijk is natuurlijk nooit helemaal af, maar de ontwikkeling van Kloostervelden is nu wel klaar. Om dit moment te symboliseren, ondertekenden CRA Vastgoed, Stichting Kempenhaeghe en gemeente Heeze-Leende op 19 februari de afrondingsverklaring. Kloostervelden is nu met recht een bloeiende en lopende wijk, waar omgekeerde integratie succesvol wordt belichaamd.

G
Lees voor

Koningin Máxima bezocht Kloostervelden

Lees voor

Tijdlijn

Benieuwd wat er in de afgelopen jaren allemaal nodig is geweest om van dit bijzondere project een succes te maken? Bekijk de tijdlijn voor de complete reis die we samen hebben afgelegd.