Nieuws
Lees voor

Somnoloog dr. Angelique Pijpers: ‘Maak problematiek rondom chronische slapeloosheid bespreekbaar’

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe wil samen met de Hersenstichting en partners mensen beter helpen die last hebben van slaapproblemen. Dr. Angelique Pijpers, somnoloog bij Kempenhaeghe en voorzitter a.i. van Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL), vertelt vrijdag 26 april in een interview met RTL Nieuws over mensen die te maken hebben met chronische slapeloosheid. Het item wordt om 19.30 uur op RTL 4 uitgezonden.

Volgens somnoloog dr. Angelique Pijpers hebben we momenteel te maken met een zorgelijk probleem. “De patiënten die wij bij Kempenhaeghe zien, zijn meer dan voorheen lange tijd zelf aan de slag gegaan met hun slaapprobleem en komen niet goed tot een juiste oplossing. Ze voelen zich vaak onvoldoende gehoord en begrepen in hun slapeloosheid(klachten). Dat het langer duurt voordat ze de juiste hulp krijgen, ligt niet alleen aan wat ze zelf doen maar ook doordat ze niet makkelijk toegang hebben tot informatie en/of gedragsmatige behandeling die wel (bewezen) effectief kan zijn. Hierdoor kunnen klachten langer aanhouden en kunnen ze zelfs groter worden dan ze wellicht hoeven te zijn.”

Pijpers is bezorgd over deze ontwikkeling. “Te lang rondlopen met chronische slapeloosheid geeft verlies aan levenskwaliteit en ook aan sociaal maatschappelijke productiviteit. En daar heeft uiteindelijk de gehele maatschappij nadeel van.”


Lees voor

Maak slaapproblemen bespreekbaar

De somnoloog van Kempenhaeghe vindt dat kennis over slaap en de toegankelijkheid van betrouwbare gedragsmatige behandelingen van slaapproblematiek veel breder bekend moeten zijn en ook veel laagdrempeliger toegankelijk moeten worden. “Dit doe je door mensen een mogelijkheid te geven betrouwbare, juiste informatie te vinden over slaap- en slaapstoornissen, bijvoorbeeld door het inzetten van een online expertiseplatform zoals het Voedingscentrum dat doet op het gebied van voeding. Maar ook door scholing van zorgprofessionals en door het veel laagdrempeliger toegankelijk maken van gedragsmatige behandelingen van slaapproblemen."

"Heb je een probleem rondom het slapen, bespreek dat dan met je huisarts. Of met een zorgverlener die dicht bij je staat", is het advies van Pijpers. “Ga niet zelf meteen aan de slag met dokteren. Doe je dit wel, dan loop je wellicht onnodig vertraging op als het gaat om de juiste behandeling en of loop je kans dat de keuze juist averechts kan werken op je slaapprobleem."

Lees voor

De juiste zorg op de juiste plek

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe vindt het belangrijk om patiënten zo goed mogelijk te helpen op de plek waar dat kan, het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Daarom delen we onze expertise binnen netwerken. Onze netwerkpartners zijn onder andere: SVNL, NSWO, Vereniging Kind & Slaap, Hersenstichting, Slaapstraat en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).