Nieuws
Lees voor

Niet de uren slaap maar de slaapkwaliteit bepaalt de slaapperceptie

Slapeloosheid komt veel voor onder de gehele bevolking (1 op de 10 Nederlanders). Een deel van de mensen met chronische slapeloosheid dénkt dat ze periodes niet geslapen hebben, terwijl slaapmetingen laten zien dat dat wel zo was. Onderzoekers konden tot voorheen niet goed de vinger leggen op wat nu de oorzaak was van slaapmisperceptie bij slapeloosheid.

Lees voor

Nieuwe inzichten uit promotie-onderzoek

Uit nieuw onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, Philips en de Universiteit van Maastricht blijkt dat juist de periode ná het inslapen bepalend is voor het ervaren van deze slaapproblemen. TU/e-promovenda Lieke Hermans over de ervaring van slaapmisperceptie bij chronische slapeloosheid: “Iemand kan ervaren dat hij vrijwel niet geslapen heeft, terwijl hij in werkelijkheid meerdere uren slaapt. Ons onderzoek toont aan dat slaapmisperceptie reëel is, en komt omdat sommige mensen een langer stuk aangesloten slaap nodig hebben om dat ook als slaap te ervaren.”  

Lees voor

Ontwikkelingen van nut in de medische zorg voor mensen met slaapstoornissen

Promotor prof. dr. Sebastiaan Overeem: “Het onderzoek toont hoe technische ontwikkelingen in de analyse van de slaapstructuur, al snel van nut kunnen zijn in de medische zorg voor mensen met slaapstoornissen.”

Proefschrift promotie Lieke Hermans op 11 december 2020: Sleep structure & sleep perception in insomnia. Begeleiding: Sebastiaan Overeem, Merel van Gilst en T.R.M. Leufkens.

https://www.tue.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/10-12-2020-niet-de-slaapduur-maar-de-slaapkwaliteit-bepaalt-de-slaapperceptie/

Dit onderzoek maakt deel uit van het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC), een samenwerkingsverband van Catharina Ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, Centrum voor Epilepsie en Slaapproblemen Kempenhaeghe, Philips en de TU/e.