Nieuws
Lees voor

Prof. dr. Sebastiaan Overeem in artikel Brandpunt+ over orthosomnia: de gevaren van het obsessief monitoren van je slaap

Consumentenproducten als slaap wearables zijn populair maar kunnen een ongezonde fixatie op slaap in de hand wekken en leiden tot échte klachten zoals slapeloosheid. Prof. dr. Sebastiaan Overeem vertelt in Brandpunt+ meer over de mogelijke ‘bijwerkingen’ van slaap apps en wearables

Een risico van slaap trackers
Lees voor

Een risico van slaap trackers

Consumentenproducten als slaap apps en wearables zijn populair maar kunnen een ongezonde fixatie op slaap in de hand wekken. We spreken dan van orthosomnia. Deze extreme drang naar de perfecte slaap kan leiden tot de ontwikkeling van échte klachten, zoals slapeloosheid. Let dus op met slaapgadgets die je slaap meten: er zijn nog heel weinig onafhankelijke onderzoeken laten zien hoe betrouwbaar ze zijn, maar ze geven wel die indruk.. Focus dus niet te sterk op de metingen van deze trackers.

Wanneer slaap daadwerkelijk verstoord is, is uiteraard goede behandeling nodig. Dit kan op allerlei manieren: bij slapeloosheid is er slaaptherapie via de huisarts of eerstelijns psycholoog, bij hoge verdenking op een veel voorkomende slaapstoornis zoals slaapapneu is er het ziekenhuis of een expertise centrum. Voor een complexe slaapstoornis als orthosomnia is zeker de expertise van Kempenhaeghe gewenst.

Overeem: “Het is niet zo dat wearables ‘slecht’ zijn. Kempenhaeghe doet onderzoek naar verdere verbeteringen van dit soort technologieën, zodat deze ingezet kunnen worden in de zorg. Dan worden ze gebruikt met een specifieke vraag, kan de zorgverlener uitleggen hoe de gegevens geïnterpreteerd moeten worden en kan in het geval van een slaapstoornis behandeling ingezet worden”.

Lees het complete interview met prof. dr. Sebastiaan Overeem op Brandpunt+:

https://www.npo3.nl/brandpuntplus/slaap-tracken-orthosomnia