Eerste hulp bij epilepsie-aanvallenAdviezen bij slaapproblemen
Lees voor

Slaapartsen van Kempenhaeghe eerste somnologen van Nederland

Afbeelding

Europese titel belangrijke stap op weg naar slaapgeneeskunde als erkend medisch specialisme

Somnologie, ofwel slaapgeneeskunde, groeit in Europa als medisch aandachtsgebied. Prof. dr. Dirk Pevernagie en dr. Sebastiaan Overeem van Kempenhaeghe behaalden onlangs als eerste artsen in Nederland het somnologie examen van de European Sleep Research Society. Somnoloog is een kwaliteitstitel op Europees niveau die geldt als erkenning voor de kennis van de slaapgeneeskunde. Pevernagie en Overeem beschikken dan ook over expertise over alle aspecten van de slaapgeneeskunde, waaronder ademhalingsafhankelijke slaapstoornissen, bewegingsstoornissen tijdens de slaap en overmatige slaperigheid overdag, zowel bij volwassenen als kinderen.

De European Sleep Research Society (ESRS), de belangrijkste wetenschappelijke vereniging voor slaapgeneeskunde in Europa, formuleerde reeds eerder richtlijnen voor het certificeren van slaapcentra. De certificering tot somnoloog past in de Europese plannen om de slaapgeneeskunde verder te professionaliseren. Het examen is bedoeld voor ervaren slaapgeneeskundigen die hun sporen binnen het vakgebied hebben verdiend. In totaal hebben 50 artsen deelgenomen aan het Europese examen. Kempenhaeghe is verheugd over het feit dat twee van haar deskundigen het examen onlangs in Parijs met succes hebben afgelegd.

Prof. Pevernagie is mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de richtlijnen door de ESRS. Samen met dr. Overeem is hij betrokken bij komende examens die ook op nationaal niveau plaatsvinden. Kempenhaeghe werkt graag mee aan het verder op hoger niveau uitbouwen van het aandachtsgebied van de slaapgeneeskunde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (van links naar rechts dr. S. Overeem, prof. dr. D. Pevernagie)