Eerste hulp bij epilepsie-aanvallenAdviezen bij slaapproblemen
Lees voor

Landelijke dag EMB gedragsdeskundigen en onderzoekers 3 november

Lees meer...

Het Platform Ernstig Meervoudig Gehandicapten (EMG) organiseert op 3 november in Kempenhaeghe een landelijke dag EMB gedragsdeskundigen en onderzoekers. Petri Embregts, hoogleraar Mensen met een verstandelijke beperking, spreekt plenair over hoe onderzoek en praktijk elkaar kunnen versterken. Gesprekthema’s op deze dag zijn: gedragsproblemen, ouders en professionals, slapen, zorg en dwang, epilepsie en medicatie en de rol van de gedragsdeskundige, domotica, puberteit en EMB, epilepsie en dagbesteding. Het congres wordt geleid door deskundigen vanuit diverse organisaties, waaronder slaap- en epilepsiedeskundigen van Kempenhaeghe. Voor meer informatie en opgeven zie bijgaand programma of http://www.platformemg.nl/agendapunten/landelijke-dag-emb-gedragsdeskundigen-en-onderzoekers-2/

Kempenhaeghe slaat kwaliteitsslag met Europese reikwijdte op het gebied van slaapgeneeskunde

Lees meer...

Centrum voor Slaapgeneeskunde telt nu 7 somnologen en 4 somnotechnologen

Negen slaapdeskundigen behaalden de prestigieuze en op Europees niveau (ESRS*) erkende titel van ‘somnoloog’ en ‘somnotechnoloog’. Kempenhaeghe telt hiermee zeven somnologen en vier somnotechnologen en behoort daarmee nationaal en internationaal tot de absolute top op het gebied van slaapgeneeskunde. Kempenhaeghe zet hiermee grote stappen in de ontwikkeling van slaapgeneeskunde als medisch aandachtsgebied. Dat is belangrijk want, zoals prof. dr. Dirk Pevernagie, medisch hoofd van het Centrum voor Slaapgeneeskunde, stelt: “Momenteel kampt 1 op de 10 Nederlanders met slaapproblemen en dat lijkt alleen maar toe te nemen. Slechte slaap wordt weliswaar gevoed door social media en toenemende noodzaak van continue bereikbaarheid, maar niet alles kan alleen maar aan deze invloeden worden opgehangen: er zijn tal van slaapstoornissen die een primair organische oorzaak hebben.”

Slaapgeneeskunde vraagt om een brede kijk op verschillende mechanismen, zowel medisch als psychosociaal, die de slaap nadelig beïnvloeden. Een multidisciplinaire en geïntegreerde aanpak is van belang om ernstigere problemen met de gezondheid en verminderde levenskwaliteit te voorkomen. De behaalde op Europees niveau erkende kwalificaties tonen aan dat het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe het volledige domein van slaapgeneeskunde optimaal beheerst.”

Slaapdeskundigen Kempenhaeghe met titel somnoloog:
-      dr. Hennie Janssen, longarts
-      drs. Geert Peeters, GZ-psycholoog
-      dr. Sebastiaan Overeem, arts-onderzoeker
-      prof. dr. D. Pevernagie, longarts en medisch hoofd
-      Pieter Jan Simons, neuroloog
-      Nele Vandenbussche, eerste kinderarts die titel somnoloog behaald
-      dr. Ingrid Verbeek, slaaptherapeut 

KNF-laboranten Kempenhaeghe met titel somnotechnoloog*):
-      Bertram Hoondert
-      Erik Jansen
-      Joke Peeters
-      Margret Verspaandonk

*) Dit jaar werd de titel somnotechnoloog voor het eerst toegekend.

*)ESRS

De European Sleep Research Society (ESRS), de belangrijkste wetenschappelijke vereniging voor slaapgeneeskunde in Europa, formuleerde reeds eerder richtlijnen voor de accreditatie van slaapcentra. De certificering tot somnoloog en somnotechnoloog past in de Europese plannen om de slaapgeneeskunde verder te professionaliseren. Het examen is bedoeld voor ervaren slaapgeneeskundigen die hun sporen binnen het vakgebied hebben verdiend.

Kempenhaeghe bij top beste werkgevers: eerste plaats ziekenhuizen

Lees meer...

Kempenhaeghe behoort tot de landelijke top van beste werkgevers. Met een eerste plaats in de categorie ziekenhuizen en een vijfde plaats in de categorie gehandicaptenzorg is Kempenhaeghe trots op de hoge score en waardering die medewerkers aan haar organisatie geven.

In de totale ranglijst van beste werkgevers met meer dan 1.000 medewerkers eindigde Kempenhaeghe op de 19e plaats. Het onderzoek werd uitgevoerd door Effectory samen met Intermediair. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe scoort een 8!

Bewoners en hun ouders/vertegenwoordigers zijn meer dan tevreden over de geboden zorg en dienstverlening
Lees meer...

Bewoners en hun ouders/vertegenwoordigers zijn meer dan tevreden over de geboden zorg en dienstverlening van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg van Kempenhaeghe. Dit blijkt wederom uit onderzoek naar kwaliteitservaringen dat Kempenhaeghe iedere drie jaar uitvoert. Bewoners geven ruim een negen voor de algehele tevredenheid en ouders/vertegenwoordigers geven een 8,2. Nieuw ten opzichte van voorheen, is dat medewerkers ook een stem hebben in het onderzoek. Zij geven een 7,9 voor de door hun teams geleverde zorg. Kempenhaeghe komt met de behaalde resultaten als beste naar voren, in vergelijking met zeven andere zorginstellingen. Hoofd behandeling dr. Francis Tan: “We zijn trots op het resultaat! Dit onderzoek geeft ons handvatten om de kwaliteit van zorg en dienstverlening in de toekomst verder te verbeteren.”

Afbeelding

Hoe nu verder?
Kempenhaeghe gaat aan de slag met de gemelde verbeterpunten. Deze worden vertaald in concrete verbeteracties. Dit gebeurt aan de hand van kwaliteitsverbeterkaarten die iedere afdeling ontvangt. Waar mogelijk wordt bij het opstarten van de verbeteracties weer de inbreng van bewoners en hun achterban gezocht. Initiatieven die naar aanleiding van het onderzoek in 2011 zijn opgestart zijn onder meer: nieuwe beweegvormen, nieuwsbrieven om ouders/vertegenwoordigers te informeren en uitbreiding van vrijwilligers binnen het netwerk van bewoners.

Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2.0 (2013)
Het onderzoek volgt uit het ‘Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2.0 (2013) van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Met dit kwaliteitskader meten zorginstellingen de kwaliteit van zorg aan de hand van drie ‘pijlers’; organisatieniveau, bewonersniveau en diens ervaringen en de relatie met de professional. Het kwaliteitskader moet een impuls geven aan de verbetering van kwaliteit van zorg. Hieraan ten grondslag liggen de eigen regie en kwaliteit van leven. Zorginstellingen worden door zorgkantoren beoordeeld op hun scores. Het onderzoek in Kempenhaeghe is uitgevoerd volgens de ‘Quality Qube methode’ uitgevoerd door bureau BTC van dr. Buntinx. 

Kijk hier voor uitgebreide informatie.

Kempenhaeghe met thema epilepsie op Kennisplein

Lees meer...

Kempenhaeghe verzorgt samen met Kennisplein Gehandicaptensector het thema epilepsie. Het Centrum voor Epilepsie Woonzorg van Kempenhaeghe plaatst artikelen en films over epilepsie, dagbesteding, risico-afweging en active support op deze website. Hou de website in de gaten voor nieuwe artikelen, actuele informatie en tools voor medewerkers in de gehandicaptensector. Steeds meer begeleiders en ondersteunende professionals maken gebruik van het volledig vernieuwde digitale Kennisplein Gehandicaptensector.

De website www.kennispleingehandicaptensector.nl rangschikt alle kennis die zorgprofessionals nodig hebben. Je vindt er producten waarmee je direct aan de slag kunt, maar ook verdiepingsartikelen, verhalen uit de praktijk, verslagen van bijeenkomsten en impressies uit communities. Helder ingedeeld in thema's en cliëntgroepen. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en hun kennis en ervaring kunnen uitwisselen. Het Kennisplein is een initiatief van de gehandicaptensector, met de partners Vilans, VGN en MEE Nederland als voortrekkers.
Nieuwsgierig? Neem een kijkje!

Het Kennisplein is een initiatief van de gehandicaptensector, met de partners Vilans, VGN en MEE Nederland als voortrekkers.

http://www.kennispleingehandicaptensector.nl/gehandicaptenzorg/Nieuw-thema-Kennisplein-Gehandicaptensector-Epilepsie

Gratis nieuwsflits Kennisplein Gehandicaptensector
Wil je op de hoogte blijven van praktische instrumenten en nieuwe ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg? Meld je nu aan voor de nieuwsflits van het Kennisplein!

Meld je aan

Volg @Pleinpraat op Twitter
Volg @Pleinpraat op twitter en weet als eerste dat er iets nieuws op het Kennisplein staat. En help om leuke nieuwtjes te verspreiden! Het Kennisplein heeft al meer dan 2.000 volgers.

Volg op Twitter

 

 

 

Dossier over slaap met dr. Verbeek in tijdschrift Margriet

Lees meer...

Regelmatig werken deskundigen van Kempenhaeghe vanuit hun expertise mee aan artikelen over slaap of epilepsie. Dit keer werkte somnoloog dr. Ingrid Verbeek mee aan een dossier over slaap voor het Tijdschrift Margriet, nr. 42.

Succesvolle zelfmanagementcursus Leven met epilepsie

Lees meer...

Wilt u ook meer grip op uw epilepsie? Doe mee met de zelfmanagementcursus.

De eerste cursus is succesvol verlopen. Binnenkort starten er nieuwe cursussen in Heeze, Maastricht en Nijmegen. De cursus is gratis en reiskosten worden vergoed. Belangstelling? Mail ZMILE@kempenhaeghe.nl of bel naar (040) 2279263 (mevrouw Linssen). U kunt ook uw behandelend neuroloog benaderen voor meer informatie over het onderzoek.

Kempenhaeghe zoekt 100 mensen met epilepsie die mee willen werken aan een onderzoek naar zelfmanagementinterventie voor 'leven met epilepsie.' Voor dit medisch-wetenschappelijk onderzoek wordt onderzoek gedaan naar een speciaal ontwikkeld programma waarbij mensen met epilepsie werken aan het groter maken van hun kennis en vaardigheden rondom epilepsie.
De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten en wordt gratis aangeboden. De eerste bijeenkomst is inmiddels succesvol verlopen. Er is nog ruimte om deel te nemen aan een cursus in Heeze en binnenkort starten er ook cursussen in Maastricht en Nijmegen. Reiskosten worden vergoed. 
 

Cruyffcourt van De Berkenschutse geopend

Op 10 oktober 2014 is het Cruyffcourt van De Berkenschutse
Lees meer...

Op 10 oktober 2014 is het Cruyffcourt van De Berkenschutse, centrum voor onderwijsexpertise, officieel geopend door Erwin Koeman, ambassadeur van het Epilepsiefonds. Met de Cruyff Courts van Johan Cruyff Foundation wordt de functie van het aloude oude trapveldje weer terug gebracht in het straatbeeld. Het biedt kinderen een goede, veilige plek om te sporten en gelegenheid om buiten te spelen. Het is een ontmoetingsplek, een plek waar thema’s als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan. Het Cruyff Court op De Berkenschutse draagt de naam van Erwin Koeman.

http://www.cruyff-foundation.org/

 

 

Uitbreiding Centrum voor Slaapgeneeskunde in Oosterhout

Lees meer...

De verdere uitbreiding van het Centrum voor Slaapgeneeskunde (CSG) in de Hans Berger Kliniek in Oosterhout is een feit nu de slaapdiagnostiek is opgestart, twee jaar nadat op deze locatie een polikliniek van het CSG werd geopend. Met de opnamefaciliteiten voor slaaponderzoek is het zorgaanbod van het CSG in Oosterhout compleet. Sinds 12 mei verbleven de eerste slaappatiënten in dit nieuwe opnamecentrum. Met deze uitbreiding kan Kempenhaeghe een grote regio in het zuid-westen van Nederland bedienen. Alleen heel gespecialiseerde onderzoeken gebeuren exclusief in Heeze. Medisch hoofd en somnoloog prof. dr. Dirk Pevernagie: “We zijn als team trots op de nieuwe mogelijkheden in Oosterhout die ruimte geven voor uitbreiding van patiëntenstromen en klinisch-diagnostische activiteiten waarmee Kempenhaeghe zich verder kan verankeren in de zuidelijke regio’s van Nederland.”

Kempenhaeghe, TU/e en Philips ontwikkelen innovatieve methoden om slaap te monitoren

Lees meer...

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe werkt samen met Philips en TU/e aan innovaties om slaappatiënten langdurig thuis te monitoren

Somnologen prof. dr. Dirk Pevernagie, medisch hoofd en dr. Sebastiaan Overeem, coördinator wetenschap van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe,  verheugen zich in een bijzondere wetenschappelijke samenwerking met Philips en Technische Universiteit Eindhoven TU/e, waarin nieuwe methoden worden ontwikkeld voor de diagnostiek en behandeling van slapeloosheid en ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen. Dirk Pevernagie: “Deze samenwerking past uitstekend in de topklinische zorg die ons expertisecentrum op het gebied van slaap verleent en levert nieuwe mogelijkheden om de zorgverlening en het persoonlijk welzijn van onze patiënten te verbeteren.”

Ongeveer tien procent van de bevolking kampt met slaapproblemen wat tot ernstige neveneffecten zoals diabetes of cardiovasculaire aandoeningen kan leiden. De huidige diagnosetechnieken zijn complex, kunnen slechts toegepast worden gedurende 1 of 2 nachten, en analyseren vaak slechts een deel van het onderliggende ziekteproces. Samen met het Kempenhaeghe ontwikkelen Philips en TU/e innovaties waarmee de onderliggende ziekteprocessen directer worden gemeten en waarmee langdurig monitoren van de slaap in de thuissituatie mogelijk wordt. Daarnaast worden deze nieuwe diagnosetechnieken gebruikt om het behandelproces continu aan te sturen.

Het onderzoek vormt een onderdeel van een grootschalig strategisch samenwerkingsverband tussen Philips en de TU/e dat is gericht op de versnelde ontwikkeling van digitale innovaties op het gebied van gezondheidszorg, verlichting en datawetenschap. 

Zie ook persbericht van 3 juni 2014 Philips en TU/e nemen initiatief voor digitale innovatie voor gezondheidszorg, verlichting en datawetenschap.

http://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/03-06-2014-philips-and-tue-have-announced-a-strategic-cooperation/ 

 

http://www.cursor.tue.nl/nieuwsartikel/artikel/tue-en-philips-lanceren-strategisch-samenwerkingsverband/

http://www.newscenter.philips.com/nl_nl/standard/about/news/press/2014/20140603-Philips-en-TUe-nemen-initiatief-voor-digitale-innovatie-voor-gezondheidszorg-verlichting-en-datawetenschap.wpd#.U43P0_l_t6U

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kempenhaeghe benoemt drs. Nico Geurts als bestuurder

Lees meer...

De raad van toezicht van Stichting Kempenhaeghe heeft drs. Nico Geurts benoemd tot lid van de raad van bestuur. De huidige voorzitter van de raad van bestuur ir. Ike Bomer, gaat 1 december a.s. met pensioen. Nico Geurts treedt komend najaar in dienst en zal successievelijk de inhoudelijke portefeuilles van Ike Bomer overnemen. Dr. Marlène Chatrou, die sinds maart 2012 als bestuurder is verbonden aan Kempenhaeghe, wordt per 1 december a.s. voorzitter van de raad van bestuur.

Nico Geurts werkt nu als bestuurder van de stichting JeugdGezondheidsZorg Zuid Holland West. Hij bekleedde hiervoor diverse directie- en bestuursfuncties in de (geestelijke, forensische en somatische) gezondheidszorg.

Netwerkverstoringen bij kinderen met rolandische epilepsie

Lees meer...

Promotieonderzoek naar samenhang kinderepilepsie en taalproblemen

Rolandische epilepsie is de meest voorkomende kinderepilepsie waarbij aanvallen ontstaan vanuit de sensomotorische hersenschors, die de beweging aanstuurt. Uit verschillende studies blijkt dat deze vorm van epilepsie samengaat met taalproblemen bij kinderen. Door middel van geavanceerde MRI-technieken ontdekte R. Besseling in zijn promotieonderzoek dat de sensomotorische hersenschors verbonden is met bepaalde taalcentra. Bij rolandische epilepsie zouden de aanvallen via deze verbinding dus kunnen uitstralen naar de taalcentra. Inderdaad bleek dat deze verbinding bij rolandische epilesie is verstoord en hoe groter de verstoring, hoe lager het taalniveau. Nu beter bekend is hoe deze epilepsie in de hersenen werkt, kan worden uitgezocht hoe deze kinderen meer gericht kunnen worden behandeld.

Rolandische epilepsie bij kinderen wordt van oudsher als benigne (goed behandelbaar) aangeduid omdat de aanvallen relatief mild zijn en vooral ’s nachts optreden. Bovendien verdwijnen de aanvallen spontaan rond de leeftijd van 16 jaar. Echter er zijn steeds meer  wetenschappelijke studies die laten zien dat rolandische epilepsie samengaat met leerproblemen. Vandaar dat nader onderzoek belangrijk is. De link tussen epilepsie en cognitie is een belangrijke pijler van een onderzoeksgroep van artsen en technici van Kempenhaeghe en de afdeling radiologie van het Maastricht UMC+ onder leiding van prof. dr. B. Aldenkamp en waar René Besseling deel van uitmaakt. Met de nieuwe inzichten uit het promotieonderzoek zijn belangrijke stappen gezet om te begrijpen hoe rolandische epilepsie en taalproblemen samenhangen. Er is nader onderzoek nodig om de inzichten om te zetten in therapie.

Biomedisch ingenieur ir. René M.H. Besseling promoveerde vrijdag 4 april aan de Faculteit of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht met het onderzoek “Brain wiring and neuronal dynamics; advances in MR imaging of focal epilepsy”.

Leerlingen prokkelen in Kempenhaeghe

Lees meer...

Van maandag 2 t/m zaterdag 7 juni is het landelijke Prokkelweek. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand mét een verstandelijke beperking en iemand zonder. Op donderdag 5 juni prokkelen leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool St. Andreas in Budel-Dorplein bij de bewoners van De Bongerd op de locatie Providentia Kempenhaeghe. Tussen 10.30-11.30 komen de leerlingen hun ‘lessen in geluk’  in de praktijk brengen. Zij beginnen met een voordracht uit hun musical en delen lekkere hapjes uit. Hierna lezen zij een verhaal voor en doen spelletjes met de bewoners.

Formele ondertekening samenwerkingsovereenkomst nieuw Academisch Centrum voor Epileptologie

Lees meer...

Ir. N. Bomer, voorzitter raad van bestuur Kempenhaeghe  en  drs. G.J.H.C.M. Peeters, voorzitter raad van bestuur Maastricht UMC+

Op 17 maart ondertekenden ir. N. Bomer en drs. G. Peeters de formele samenwerkingsovereenkomst van het Academisch Centrum voor Epileptologie.

Het Academisch Centrum voor Epileptologie (ACE) is het nieuwe samenwerkingsverband tussen Kempenhaeghe en het Maastricht UMC+ dat op 1 januari 2014 is gestart. Een uniek centrum dat leidend wil zijn in de gespecialiseerde epilepsiezorg. Het doel van de samenwerking is diagnostiek en behandeling van epilepsie naar een hoger plan te tillen om zodoende de nog steeds grote groep van kinderen en volwassenen met een moeilijk te behandelen vorm van epilepsie verder te kunnen helpen. Voor de patiënten heeft de overgang naar het nieuwe centrum geen praktische gevolgen, zij behouden hun huidige behandelaar en blijven dezelfde polikliniek bezoeken.

 

Foto-expositie Astrid Huis van deelnemers Kempenhaeghe op de Plaetse

Lees meer...

.  

'Ik wil nergens anders' is de titel van een prachtige fototentoonstelling. Fotografe Astrid Huis volgde een jaar lang zes deelnemers van Kempenhaeghe tijdens hun dagbesteding op 'De Plaetse' (natuurgebied De Strabrechtse Heide in Heeze). Activiteitenbegeleidster Elly van der Loo: "Astrid heeft onze deelnemers gefotografeerd als mens, niet als iemand met een handicap." De titel 'Ik wil nergens anders' is een typerende uitspraak van een van de bewoners.

 

De tentoonstelling van de foto's van Astrid Huis is te bewonderen in de schaapskooi op De Plaetse. Bezichtigingen met een rondleiding zijn mogelijk op:
dinsdag 30 september 10.30 – 11.30 uur
dinsdag 7 oktober 10.30 – 11.30 uur
donderdag 16 oktober 10.30 – 11.30 uur
dinsdag 4 november 14.00 – 15.00 uur
dinsdag 11 november 14.00 – 15.00 uur

Vooraf aanmelden is niet nodig. Verzamelen bij het Heidecafé (waar ook het boek voor €20,- te koop is).

 

 

 

Dokter Ruttenpark straatnaam nieuwe wijk Providentia

Lees meer...

 

Afgelopen week is door burgemeester Verhoeven van de gemeente Heeze-Leende en door de raad van bestuur van Kempenhaeghe het straatnaambord 'Dokter Ruttenpark' overhandigd aan de inmiddels 101-jarige dokter Rutten. 'Dokter Ruttenpark' wordt de straatnaam van de weg rondom het groene hart van de nieuwe wijk op Providentia in Sterksel. Dokter Rutten was de eerste geneesheer-directeur van Kempenhaeghe/Providentia in de periode 1942 - 1978.

Bewoners keuren rolstoelgankelijkheid verenigingsleven

Van 6 tot en met 11 oktober 2014 is het de vijftiende week van de toegankelijkheid
Lees meer...

Van 6 tot en met 11 oktober 2014 is het de vijftiende week van de toegankelijkheid. Dit jaar staat de Week van de Toegankelijkheid in het teken van toegankelijke verenigingen. Voor mensen met een beperking zijn toegankelijke verenigingen een voorwaarde om gelijkwaardig in de samenleving mee te kunnen doen.

Twee bewoners van Kempenhaeghe beoordeelden op 6 oktober de rolstoeltoegankelijkheid van het verenigingsleven in de gemeente Heeze-Leende. In Sterksel ontvingen de volgende gelegenheden een sticker voor goede rolstoeltoegankelijkheid: Dorpshuis Valentijn, basisschool De Talententoren, De kerk in Sterksel, supermarkt Attent en De Scheep.  

Zie ook: http://www.weekvandetoegankelijkheid.nl 

De beheerder van dorpshuis Valentijn ontvangt van bewoners Bernadette en Stan een sticker voor goede rolstoeltoegankelijkheid.