Nieuws
Lees voor

Kinderarts Roel Kurvers op Nu.nl 'Wat zijn de gevolgen van slaaptekort voor ouders van kleine kinderen'

Nu.nl sprak met kinderarts en slaapdeskundige Roel Kurvers van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe over de effecten van slaaptekort dat ouders van kleine kinderen ervaren. Wat doet (chronisch) slaaptekort en wat zijn de effecten daarvan?

Roel Kurvers 768x534 pixels
Lees voor

Slaaptekort serieus nemen

Roel Kurvers ziet dagelijks in de spreekkamer vermoeide ouders voorbij komen en ziet wat dit met hen doet. Bij kortdurende slapeloosheid zie je voornamelijk klachten als vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies etc. Slaaptekort is zeker iets om serieus te nemen, maar vaak blijft het merendeel van het slaaptekort beperkt tot een levensfase. Van langdurige slapeloosheid spreken we over minimaal een maand lang minstens drie keer per week niet kunnen doorslapen, inslapen of te vroeg wakker worden en klachten overdag. Indien dit maanden of zelfs jarenlang aanhoudt kan dit meer serieuze gevolgen hebben voor gezondheid, werk en/of relatie.

Lees voor

Zorg voor goede 'slaaphygiëne' en andere tips

“Heb je last van een slechte slaper in huis? Probeer dan je slaapmomenten alsnog te pakken, tipt Kurvers. “Stuur je kind bijvoorbeeld even uit logeren. Wissel de ‘nachtdiensten’ af met je eventuele partner. Slaap bijvoorbeeld om en om op zolder. Of kijk of je overdag een moment hebt om nog wat uurtjes slaap te krijgen.” Zorg ook dat je de ‘slaaphygiëne adviezen’ goed toepast. “Zorg voor regelmatige bedtijden, laat je kind ’s avonds eerst even rustig afschakelen voor het naar bed gaat en hanteer een vast slaapritueel. Denk aan even in bad, een pyjama aantrekken en nog een boekje lezen. Werkt dat ook niet, schakel dan zeker professionele hulp in om de oorzaak te achterhalen en weg te nemen.”

Lees voor

Meer informatie en link artikel Nu.nl

Lees hier het volledige artikel op Nu.nl https://www.nu.nl/kind-gezin/6...

Wil je meer slaap- en waaktips? Neem dan een kijkje op https://www.kempenhaeghe.nl/uploads/documents/Infographic-Slaap-Tips_CSG_DEF.pdf of bekijk tips voor slaapstoornissen bij kinderen: https://www.kempenhaeghe.nl/uploads/documents/pdf/Slaapstoornissen%20bij%20kinderen.pdf