Nieuws
Lees voor

Kempenhaeghe bereidt 275 clienten van Centrum voor Epilepsiewoonzorg zorgvuldig voor op vaccinatie

Een lichtpuntje in deze lastige tijd. Deze weken zijn bewoners van zorginstellingen in Nederland gevaccineerd tegen corona. Zo ook de cliënten van Centrum voor Epilepsiewoonzorg van Kempenhaeghe. De ruim 275 bewoners van alle verschillende locaties vanaf 18 jaar kregen in één dag hun prik. Hieraan ging een zorgvuldig en minutieus plan vooraf.

Lees voor

Extra alert

Francesca Snoeijen-Schouwenaars, arts Verstandelijk Gehandicapten vertelt: “Niet alleen de vaccinatie zelf, maar ook het feit dat bewoners allemaal ernstige epilepsie hebben, maakt dat we extra alert en voorbereid waren op eventuele bijwerkingen in de vorm van bijvoorbeeld aanvalsontregeling. Zo was als het ware voor iedere bewoner een plan op maat gemaakt, afgestemd op zijn/haar epilepsieaanvallen en anti-epileptica. Om een voorbeeld te noemen: een vaccinatie kan leiden tot temperatuursverhoging. Koortsig zijn kan een epilepsieaanval uitlokken. Om dat te vermijden, kreeg een deel van de bewoners bijvoorbeeld voorafgaand aan de vaccinatie extra paracetamol.

Lees voor

Stap voor stap

Behalve vanuit medisch oogpunt, zijn bewoners door hun begeleiders voorbereid zodat ze zo goed mogelijk begrijpen wat er stond te gebeuren. Onze bewoners hebben verschillende ontwikkelingsniveaus. Dus bij de één maak je een praatje en noem je stap-voor-stap wat er gaat gebeuren, terwijl je bij de anderen met pictogrammen werkt of juist checkt of een bepaalde lievelingsknuffel meegaat aan de priklocatie.

Lees voor

Zorgvuldig optrekken vaccins

De priklocatie werd ingericht in het gezondheidscentrum en activiteitenlokalen in Kloostervelden. Daar hadden de eigen apotheker van Kempenhaeghe en apothekersassistenten van de Sint Anna Zorggroep gezorgd voor het zorgvuldig optrekken van de vaccins in de spuiten. Omdat de spuiten zo weinig mogelijk mogen worden verplaatst, was het nodig om cliënten ‘naar de prik te brengen’ in plaats van andersom.

Lees voor

Op naar meer perspectief

Een omvangrijke operatie dus die conform planning verliep. Bewoners ontvingen na afloop een ‘dapperheidsdiploma’ en terug op de afdelingen was er een lekker stukje taart bij de koffie. Want dit moment was het waard om bij stil te staan: een eerste stap op weg naar meer perspectief en bewegingsvrijheid. Op 1 maart kregen alle cliënten de tweede prik met het BioNtech/Pfizer-vaccin.