Nieuws
Lees voor

Slaapmeters of apps voor consumenten behoeven een korreltje zout

Veel mensen meten tegenwoordig hun slaap met slaaptrackers. Deze apparaatjes doen uitspraken over de duur en soms zelfs diepte van de slaap. Kempenhaeghe somnoloog Sebastiaan Overeem vertelde in EditieNLhoe deze apparaten werken en hoe je ze moet gebruiken.

Sebastiaan Overeem Editie NL 768x534
Lees voor

Betrouwbare metingen

"Deze apparaten kijken naar lichaamsbeweging en hartritme om in te schatten in welke slaapfase iemand zich bevindt. Wil je dat echt betrouwbaar doen, dan moet je eigenlijk hersenactiviteit meten", vertelt hij aan EditieNL. “Je kunt beter zelf bijhouden hoe uitgerust je bent, hoe je je voelt, hoe je zelf je slaap hebt ervaren. Dat je dan deze apparatuur ernaast gebruikt om het bij te houden, is prima.” Voor het vaststellen van een slaapstoornis, is onderzoek in een slaapcentrum echt nodig.

Uit de apparaten komt een score die mensen dus met een korreltje zout zouden moeten nemen. Het is geen exacte wetenschap. Intussen lijkt de waarde die mensen aan deze apparaten hechten zelfs een verstoring van de slaap te kunnen geven: orthosomnia. De consument richt zich dan te veel op het behalen van de perfecte slaap, waardoor hij juist slechter gaat slapen.

Lees voor

Nieuwe manieren van meten

Prof. Overeem doet veel onderzoek naar nieuwe manieren van slaap meten. Hij kijkt daarbij ook naar meten in de thuissituatie. De apparaten voor consumenten zijn een basis. Ze hebben echter nog veel verdere verfijning nodig om voor medische toepassingen te kunnen worden gebruikt. Onderzoek daarnaar is onderdeel van e/MITC, het innovatie-partnership uit Eindhoven. Hieraan doen naast Kempenhaeghe ook de TU/e, Philips Maxima Medisch Centrum en het Catherina Ziekenhuis mee.

Bekijk hier het item van EditieNL vanaf 10.10.