Lees voor

Verwijzen naar gespecialiseerd slaapcentrum voor patienten met verstandelijke beperking en OSA (obstructief slaapapneu)

Obstructief slaapapneu (OSA) komt vaker voor bij mensen met een verstandelijke beperking. OSA kan een grote impact hebben op het dagelijks functioneren. Eén van de behandelmogelijkheden is Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), maar dit wordt vaak gezien als een te invasieve behandeling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lees voor

Positief effect behandeling

In een onderzoek van Naomi van den Broek e.a. is gekeken naar de haalbaarheid en het effect van CPAP bij mensen met een verstandelijke beperking en OSA. Van de 39 patiënten gebruikte 70% na 8 maanden nog steeds CPAP, waarvan 77% met een goede compliance. Er was een significante verbetering van de OSA en klachten zoals slaperigheid, moeite met opstaan en gedragsproblemen.

Over het algemeen is bekend dat OSA vaker voorkomt bij mensen met een verstandelijke beperking, maar er wordt vaak verondersteld dat de behandeling voor deze doelgroep niet haalbaar is. Ondanks dat er een toename lijkt van de slaapklachten wordt niet altijd naar een slaapcentrum doorverwezen.

Binnen Kempenhaeghe kijkt een gespecialiseerd team naar de ernst en kenmerken van OSA, om na te gaan welke behandeling geïndiceerd is. Dit hoeft namelijk niet altijd CPAP te zijn. Als CPAP geïndiceerd is, wordt de mogelijkheid van een proefbehandeling besproken. Dit traject bestaat onder andere uit een maskergewenningstraject en een klinische opname van vier nachten. Het traject wordt begeleid door gespecialiseerde slaapverpleegkundigen. Tijdens de proefbehandeling met CPAP wordt steeds de belasting en het klinisch effect geëvalueerd. Op basis hiervan wordt dan besloten om wel of niet door te gaan.

pubmed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33084987/

https://www.kempenhaeghe.nl/slaapstoornissen/expertise-centrum/