Het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe biedt hoogwaardige en uitgebreide slaapdiagnostiek, inclusief specialistische onderzoeken voor bijvoorbeeld parasomnie of complexe ademhalingsstoornissen. Verder is er ervaring met slaaponderzoek bij specifieke groepen, waaronder kinderen, mensen met een verstandelijke beperking en mensen met parkinsonismen.
De leden van de medische staf van het Centrum voor Slaapgeneeskunde en de ondersteunende verpleegkundigen en somnotechnologen zijn zeer ervaren, ook wat betreft zeldzamere en complexe slaapstoornissen.
Veel patiënten die worden doorverwezen naar het Centrum voor Slaapgeneeskunde, hebben in de 2e lijn al slaaponderzoek gehad. Daarom wordt op Kempenhaeghe vaak uitgebreider onderzoek ingezet, bijvoorbeeld in de vorm van klinische polysomnografie.
Types slaaponderzoek
1. Polysomnografie (PSG)
Bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde is ambulante PSG mogelijk, maar meestal wordt er klinisch onderzoek gedaan, gezien de specifieke vraagstellingen en populaties. Dit maakt het mogelijk om storingen gedurende het onderzoek te verhelpen, en patiënten te bewaken en/of extra te begeleiden. PSG wordt klinisch altijd gecombineerd met audio- en videomonitoring.
Daarnaast beschikt het CSG over diverse aanvullende mogelijkheden, waaronder:
- PSG met aanvullende EMG registratie, bijvoorbeeld bij vermoeden op REM Behavior Disorder (RBD), of propriospinale myoclonieën of andere bewegingsstoornissen.
- Transcutane pCO2 meting (capnografie)
- Oesofagale drukmonitoring
- PSG met uitgebreide EEG-beplakking, bijvoorbeeld bij vermoeden op slaapgebonden epilepsie
- PSG na slaapdeprivatie, bijvoorbeeld bij vermoeden op non-REM parasomnie.
2. Home Sleep Apnea Testing (HSAT)
In voorkomende gevallen kan ambulante polygrafie worden verricht of andere vormen van OSA-onderzoek, waaronder WatchPAT.
3. Multiple Sleep Latency Test (MSLT)
Deze gevalideerde test wordt gebruikt om slaperigheid overdag te meten, bijvoorbeeld bij vermoeden van narcolepsie of andere hypersomnieën.
4. CPAP-druktitratie
Bij moeilijk instelbare CPAP, is manuale titratie mogelijk. Dit kan in het kader van complexe of moeilijk instelbare OSA, centraal slaapapneu, maar ook bij nachtelijke stridor in het kader van parkinsonismen.
5. Actigrafie
Voor het analyseren van rust-activiteit patronen over een langere periode wordt actigrafie ingezet. Belangrijke indicaties zijn vermoeden op circadiane ritmestoornissen, complexe gedragsmatige slaapstoornissen, en bij de differentiaal diagnostiek van hypersomnie.
6. Speciale zorg voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking
Voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking past het Centrum voor Slaapgeneeskunde waar nodig aangepaste technieken voor slaaponderzoek toe. Er kan extra begeleiding nodig zijn om de sensoren en elektroden correct aan te brengen, en soms is extra zorg tijdens de registratie noodzakelijk.
Wetenschappelijk onderzoek
Wij werken continu aan de verbetering en verfijning van slaapdiagnostische methoden. Dit onderzoek staat onder leiding van prof. dr. S. Overeem binnen de onderzoekslijn Advanced Sleep Monitoring aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het onderzoek vindt plaats binnen het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC).
Meer over wetenschap & innovatie
Kennis delen
De experts van het Centrum voor Slaapgeneeskunde organiseren met regelmaat cursussen en nascholing, onder meer over toepassing en interpretatie van diagnostische meetmethoden waaronder PSG. Doelgroepen zijn onder andere medisch specialisten, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, laboranten en dergelijke. Deze scholing ondersteunt ook bij de voorbereiding van professionals op de examens somnologie en somnotechnologie van de European Sleep Research Society (ESRS).
Meer informatie over scholing