Het Centrum voor Slaapgeneeskunde maakt hét verschil bij slaapstoornissen, ook wanneer het complexe, zeldzame en/of moeilijk behandelbare situaties betreft. Bekijk thema, of ons portfolio voor een gedetailleerde beschrijving van de zorgproducten.

Portfolio

Veel patiënten die wij zien, hebben specifieke faciliteiten en maatwerk nodig, waaronder uitgebreidere en multidisciplinaire teams inclusief de kennis van verpleegkundig specialisten of psychologen.

Bij complexe slaapstoornissen spelen vaak diverse fysieke én psychische factoren een rol. Het tijdig inzetten van een multidisciplinair team garandeert een correcte diagnose en inzet van passende behandeling. 

De zorgproducten van ons expertisecentrum zijn ingedeeld in diverse aandachtsgebieden: 

  • slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen, waaronder refractair obstructief slaapapneu
  • neurologische slaapstoornissen, waaronder hypersomnie, bewegingsstoornissen en parasomnieën
  • insomnie en circadiane ritmestoornissen
  • slaapstoornissen bij kinderen
  • slaapstoornissen bij ouderen
  • slaapstoornissen met een verstandelijke beperking.

Slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen

Het zorgaanbod in de tweede lijn voor volwassen patiënten met slaapapneu voldoet voor de meesten van hen. Bij een deel van deze patiënten verloopt de diagnostiek en/of behandeling niet naar tevredenheid voor de behandelend arts of voor de patiënt zelf. Dan vervult het Centrum voor Slaapgeneeskunde een landelijke derdelijnsfunctie. Onze specialisten bieden toegevoegde waarde in duiding van de slaapproblematiek en/of verbetering van het therapeutisch resultaat. 

Mede door betere symptoomherkenning en onder meer door toename van obesitas neemt de behoefte aan zorg voor slaapapneu bij kinderen toe. Ook voor respiratoire slaapzorg voor mensen met een verstandelijke beperking zijn onze expertise en faciliteiten uniek in het Nederlandse zorglandschap.

Neurologische slaapstoornissen

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde heeft uitgebreide ervaring met vormen van hypersomnie, waaronder narcolepsie en het  Kleine-Levin syndroom. Daarnaast is er specifieke expertise op het gebied van slaapstoornissen bij neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson. Op het gebied van nachtelijke onrust (parasomnie) bieden we gespecialiseerde diagnostiek en therapie. Verder is er kennis op het gebied van moeilijk behandelbare Restless Legs (RSL) of andere bewegingsstoornissen.

Insomnie en circadiane ritmestoornissen

Op het vlak van chronische insomnie vervult het Centrum voor Slaapgeneeskunde een rol wanneer therapie in de eerste en tweede lijn onvoldoende heeft gewerkt. Met andere woorden: er dient allereerst elders primaire behandeling te zijn gegeven, in de vorm van cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i). Het CSG is nauw betrokken bij ontwikkelingen op het vlak van CGT-i en biedt scholing aan voor therapeuten. Bij refractaire klachten is verwijzing naar het CSG mogelijk, evenals gevallen waarbij de insomnie optreedt in het kader van andere somatische aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan slaapapneu, neurologische of andere aandoeningen.

Stoornissen van de biologische klok worden in ons multidisciplinair team in een stepped-care protocol behandeld, waarbij chronotherapie de basis vormt.

Slaapstoornissen bij kinderen en mensen met een verstandelijke beperking

We behandelen het gehele palet van slaapstoornissen zoals die kunnen voorkomen bij zowel kinderen als mensen met een verstandelijke beperking. Er is specifieke expertise op het gebied van hypersomnie, waaronder narcolepsie bij kinderen. Daarnaast richten we ons op slaapstoornissen in het kader van complexe comorbiditeit, zoals epilepsie en ontwikkelingsproblematiek, net als diagnostiek en behandeling van slaapapneu.

Heeft u vragen over slaapstoornissen?