Slaaponderzoek man 2022 6

Centraal Slaapapneu (CSA)

Centraal slaapapneu is een ademhalingsstoornis waarbij de ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap ontstaan doordat de hersenen tijdelijk stoppen met het sturen van signalen naar de ademhalingsspieren. Dit in tegenstelling tot obstructieve slaapapneu (OSA), waarbij de ademhalingsobstructie fysiek wordt veroorzaakt door een blokkade van de luchtwegen.

Kenmerken van centraal slaapapneu

  • Bij centraal slaapapneu ligt de oorzaak van de ademhalingsproblemen in een falende ademhalingsregulatie in de hersenen, waardoor er geen fysieke obstructie van de luchtwegen plaatsvindt zoals bij OSA.
  • CSA kan voorkomen zonder dat er een verhoging van het koolstofdioxidegehalte in het bloed optreedt (normocapnisch CSA). Soms is er echter sprake van een verhoogde koolstofdioxideconcentratie (hypercapnisch CSA).

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe biedt een gespecialiseerde en multidisciplinaire aanpak voor de diagnose en behandeling van centraal slaapapneu. Daarbij streven we naar een op maat gemaakte behandeling om de ademhalingsstoornissen tijdens de slaap te beheersen en de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren.

Diagnostiek van centraal slaapapneu

De diagnostiek van CSA bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde omvat vaak de volgende onderzoeken:

  • Polysomnografie (PSG): een uitgebreid slaaponderzoek waarin hersenactiviteit, ademhaling en andere fysiologische signalen continu worden geregistreerd. Dit helpt om te bepalen of de ademhalingsproblemen centraal van aard zijn.
  • Oesofagusdrukmeting en transcutane CO2-meting: bij CSA wordt soms ook de druk in de slokdarm gemeten, evenals het koolstofdioxidegehalte in het bloed, om de ernst en oorzaak van de ademhalingsstoornis nauwkeurig te diagnosticeren.

Behandeling van centraal slaapapneu

De behandeling van CSA bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde is stapsgewijs en afhankelijk van de ernst van de aandoening. Mogelijke behandelingsopties zijn:

  • CPAP-therapie (Continuous Positive Airway Pressure): dit is vaak de eerste stap in de behandeling van CSA. CPAP houdt de luchtwegen open door continu lucht onder druk te leveren, wat kan helpen bij het stabiliseren van de ademhaling.
  • Zuurstoftherapie: bij sommige patiënten wordt extra zuurstof toegediend om de ademhaling te ondersteunen tijdens de slaap.
  • Acetazolamide: dit medicijn kan worden voorgeschreven om de ademhalingspatronen te verbeteren.
  • Adaptive Servo Ventilation (ASV): als andere behandelingen niet effectief blijken, kan ASV worden ingezet. Dit apparaat past zich dynamisch aan de ademhalingsbehoeften van de patiënt aan en biedt de meest geavanceerde ondersteuning bij CSA.

Centrale slaapapneu bij normocapnische en hypercapnische patiënten

  • Normocapnisch CSA: patiënten met normocapnisch CSA, waarbij de spanning van het koolzuurgas in het bloed normaal blijft, kunnen vaak worden behandeld met CPAP of ASV.
  • Hypercapnisch CSA: als er sprake is van verhoogde koolzuurgasspanning (hypercapnie), kan het nodig zijn om patiënten door te verwijzen naar een centrum voor thuisbeademing voor meer intensieve zorg.

CSA bij speciale doelgroepen

CSA kan ook voorkomen bij mensen met een verstandelijke beperking. Wij bieden gespecialiseerde zorg met aangepaste diagnostische en behandelingsmethoden voor deze doelgroep.

Heeft u vragen over slaapstoornissen?