Project Toekomst van de zorgalarmering
Epileptische aanvallen brengen risico’s met zich mee. Het kan letsel veroorzaken en er is een risico op status epilepticus of SUDEP (Sudden unexpected death in epilepsie). Daarom worden cliënten ‘s nachts bewaakt met ons zorgalarmeringssysteem. Dit doen we om het welzijn van cliënten te bevorderen en snel zorg te kunnen bieden bij epilepsie of andere, bijvoorbeeld gedragsmatige, zorgvragen.
Cliënten worden bewaakt met apparatuur zoals een zusteroproepknop, bedmelders, epilepsiesensoren, akoestische bewaking en camera’s. We houden hierbij rekening met zowel effectiviteit als kwaliteit van leven en privacy. Alarmen van deze apparaten worden via het alarmeringssysteem doorgestuurd naar de nachtdienst. Zij analyseren op basis van deze alarmen en eventuele camerabeelden de zorgbehoefte van de cliënt en bepalen of actie nodig is. Zorg wordt vervolgens verleend volgens specifieke noodprotocollen per cliënt.
In het huidige zorgalarmeringssysteem zijn we sterk afhankelijk van de geluidsbewaking. Echter, de geluidsbewaking heeft enkele beperkingen waardoor het vaak onterechte alarmen geeft. Dit verhoogt het risico op alarmmoeheid bij medewerkers, waardoor belangrijke alarmen mogelijk over het hoofd worden gezien. Het huidige zorgsysteem vraagt dus erg veel van onze nachtdienstmedewerkers om scherp te blijven en het resulteert in hogere werkdruk en mogelijke veiligheidsrisico’s voor de cliënt.
Middels het project 'Toekomst van de zorgalarmering' onderzoeken we welke technische mogelijkheden we kunnen inzetten om de veiligheid van cliënten te bevorderen en werkdruk voor medewerkers kunnen verminderen. Het uiteindelijke doel:
- Een veilig en gebruiksvriendelijk alarmeringsplatform, zodat medewerkers effectief cliënten kunnen bewaken en tijdig zorg leveren indien nodig.
- Duidelijke procedures voor het inzetten van cliëntspecifieke detectiemiddelen om overmatig monitoren te verminderen en de kwaliteit van leven en privacy te bevorderen.