Monitoring: kosteneffectieve toepassing van aanvalsdetectiehulpmiddelen voor risicovolle, nachtelijke epileptische aanvallen (KANS-project)
Bij ongeveer dertig procent van alle mensen met epilepsie zijn aanvallen niet goed onder controle te krijgen met medicijnen. Zeker wanneer grote aanvallen ‘s nachts plaatsvinden, brengen deze grote risico’s met zich mee. Er zijn medische hulpmiddelen beschikbaar die aanvallen kunnen signaleren, zodat hulpverleners of naasten waar nodig zorg kunnen bieden. De inzet van deze hulpmiddelen is echter nog beperkt. Verder is het onvoldoende bewezen dat het signaleren van aanvallen ook leidt tot een betere kwaliteit van leven en lagere zorg- en maatschappelijke kosten.
Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of de inzet van aanvalsdetectie-hulpmiddelen doelmatig is. In dit onderzoek zullen we patiënten die in langdurige zorginstellingen wonen en nachtelijke epileptische aanvallen hebben, eerst volgen zónder en daarna mét een aanvalsdetectiehulpmiddel. Het gaat om NightWatch of Epi-Care Free. We onderzoeken de impact van aanvalsdetectie op onder andere het aantal terechte en gemiste visites van zorgmedewerkers na een aanval, de kwaliteit van leven en de zorg- en maatschappelijke kosten.
Het KANS-onderzoek is gestart op 1 februari 2024 en loopt tot begin 2028. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw: 10310012210006. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eefke Lemmen via e-mail: eefke.lemmen@maastrichtuniversity.nl.