Samen staan we sterk
Kempenhaeghe maakt al vanouds deel uit van onderzoeksnetwerken waaraan onderzoekers vanuit de vijf Kempenhaeghecentra deelnemen en naast onderzoekers uit academische instellingen, en soms ook het bedrijfsleven, in binnen- en buitenland. Via wetenschappelijk onderzoek, evidence based werken en innovatie dragen we bij aan expertiseontwikkeling
Maar wetenschap bedrijf je niet alleen. Samen bereik je veel meer. Daarom participeren we in onderzoeksnetwerken. Zo helpen alle netwerken en projecten waarin Kempenhaeghe participeert mee aan de ontwikkeling van middelen die het leven van onze patiënten, bewoners en leerlingen verbeteren en vergemakkelijken. Voorbeelden van zulke netwerken zijn:
Precisiebestraling onderzoek bij epilepsie
PRECISION is een klinisch onderzoek naar bestraling als behandelmethode bij epilepsie. In samenwerking met Maastro, o.a. MUMC+ en Kempenhaeghe wordt meegewerkt aan een trail. In deze studie zijn we op zoek naar epilepsiepatiënten: bij wie medicijnen niet of onvoldoende werken en/of die geen hersenoperatie kunnen ondergaan.
Precisiebestraling, is een vorm van uitwendige bestraling waarbij het gebied waar de epilepsie ontstaat met smalle stralenbundels vanuit vele, verschillende kanten zeer nauwkeurig wordt bestraald. Op deze manier wordt op een klein gebied in één enkele bestraling een hoge dosis afgegeven. In het buitenland behandelt men epilepsie wel al met bestraling. De resultaten daarvan zijn hoopvol. Na 2 jaar hadden de meeste patiënten veel minder aanvallen. Een deel van de patiënten had na 2 jaar zelfs helemaal geen aanvallen meer.
Voor meer informatie over dit onderzoek, verwijzing gaat via uw behandelaar : https://maastro.nl/onderzoek-bestraling-epilepsie
Neu3Ca: Gezond ouder worden
De neurocognitieve veroudering van het brein heeft invloed op patiënten met epilepsie, mensen die aan depressies lijden of mensen die een beroerte hebben gehad.
Neu3CA, het samenwerkingsverband van Kempenhaeghe, Technische Universiteit Eindhoven, UZ Gent, Maastricht UMC+ en Philips richt zich met ondersteuning van het Epilepsiefonds hierop. Doel is om hersenafwijkingen op te sporen, behandelingen te ontwikkelen en de kennis van gezond ouder worden te verbeteren.
e/MTIC: Innoveren en technisch vernieuwen
In juni 2018 zijn Kempenhaeghe, Technische Universiteit Eindhoven, Philips, Maxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis gaan samenwerken in e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center).
Doel is versnelling van medische innovaties en technische vernieuwing in de gezondheidszorg. Binnen e/MTIC zijn zo'n honderd promovendi aan het werk, samen met experts en wetenschappers van de deelnemende partijen.
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf u hier in voor de actuele nieuwsbrief van e/MTIC.
Epilepsie-consortium: betrouwbare melding voor nachtelijke aanvallen
Een aanzienlijk deel van de mensen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie heeft 's nachts aanvallen. Omdat die aanvallen ernstige gevolgen kunnen hebben, willen zorgverleners - en ook mantelzorgers - ze tijdig kunnen waarnemen. Maar betrouwbaar detecteren van nachtelijke epileptische aanvallen is moeilijk.
Samen met SEIN, UMC Utrecht, het bedrijf LivAssured en vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen werkt Kempenhaeghe aan veiligheid in de nacht.
Juiste medicijn baseren op een 'minibrein'
Onderzoekers van Kempenhaeghe, het Radboud UMC en Maastricht UMC werken aan zeer innovatief onderzoek met 'minibreintjes'.
Via onderzoek van minibreintjes, die worden gekweekt uit eigen bloedcellen van de patiënt, hopen de onderzoekers sneller het juiste medicijn voor elke individuele patiënt te gaan vinden. Dit vermindert de belasting voor patiënten. Het testen of de medicatie werkt, vindt dan namelijk plaats in het onderzoekslab. De patiënt kan dan gericht een passend medicijn krijgen in plaats van door ondervinding af te moeten wachten of een medicijn helpt.