Onderzoek naar nieuwe perspectieven
Lees voor

Samen staan we sterk

Kempenhaeghe maakt al vanouds deel uit van onderzoeksnetwerken waaraan onderzoekers vanuit de vijf Kempenhaeghecentra deelnemen en naast onderzoekers uit academische instellingen, en soms ook het bedrijfsleven, in binnen- en buitenland. Via wetenschappelijk onderzoek, evidence based werken en innovatie dragen we bij aan expertiseontwikkeling

Maar wetenschap bedrijf je niet alleen. Samen bereik je veel meer. Daarom participeren we in onderzoeksnetwerken. Zo helpen alle netwerken en projecten waarin Kempenhaeghe participeert mee aan de ontwikkeling van middelen die het leven van onze patiënten, bewoners en leerlingen verbeteren en vergemakkelijken. Voorbeelden van zulke netwerken zijn:

KH 82
Lees voor

Neu3Ca: Gezond ouder worden

De neurocognitieve veroudering van het brein heeft invloed op patiënten met epilepsie, mensen die aan depressies lijden of mensen die een beroerte hebben gehad.

Neu3CA, het samenwerkingsverband van Kempenhaeghe, Technische Universiteit Eindhoven, UZ Gent, Maastricht UMC+ en Philips richt zich met ondersteuning van het Epilepsiefonds hierop. Doel is om hersenafwijkingen op te sporen, behandelingen te ontwikkelen en de kennis van gezond ouder worden te verbeteren.

Verder lezen

KH 81
Lees voor

e/MTIC: Innoveren en technisch vernieuwen

In juni 2018 zijn Kempenhaeghe, Technische Universiteit Eindhoven, Philips, Maxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis gaan samenwerken in e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center).

Doel is versnelling van medische innovaties en technische vernieuwing in de gezondheidszorg. Binnen e/MTIC zijn zo'n honderd promovendi aan het werk, samen met experts en wetenschappers van de deelnemende partijen.
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf u hier in voor de actuele nieuwsbrief van e/MTIC.

Verder lezen

KH 75
Lees voor

Epilepsie-consortium: betrouwbare melding voor nachtelijke aanvallen

Een aanzienlijk deel van de mensen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie heeft 's nachts aanvallen. Omdat die aanvallen ernstige gevolgen kunnen hebben, willen zorgverleners - en ook mantelzorgers - ze tijdig kunnen waarnemen. Maar betrouwbaar detecteren van nachtelijke epileptische aanvallen is moeilijk.

Samen met SEIN, UMC Utrecht, het bedrijf LivAssured en vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen werkt Kempenhaeghe aan veiligheid in de nacht.

Verder lezen

KH 68
Lees voor

Juiste medicijn baseren op een 'minibrein'

Onderzoekers van Kempenhaeghe, het Radboud UMC en Maastricht UMC werken aan zeer innovatief onderzoek met 'minibreintjes'.

Via onderzoek van minibreintjes, die worden gekweekt uit eigen bloedcellen van de patiënt, hopen de onderzoekers sneller het juiste medicijn voor elke individuele patiënt te gaan vinden. Dit vermindert de belasting voor patiënten. Het testen of de medicatie werkt, vindt dan namelijk plaats in het onderzoekslab. De patiënt kan dan gericht een passend medicijn krijgen in plaats van door ondervinding af te moeten wachten of een medicijn helpt.

Verder lezen