Nieuws
Lees voor

‘Erken chronische slapeloosheid als een aandoening waar een goede behandeling voor is’

Vandaag op de internationale dag van de slaap staat ook Kempenhaeghe stil bij slaap en het belang daarvan. Somnoloog en GZ-psycholoog Geert Peeters adviseert slaapproblemen niet slechts als een lifestyleprobleem of ‘ongemakkelijkheid’ te bekijken: “Maak slaap belangrijk als een serieus onderdeel van een goede gezondheid en behandel het wanneer het een langdurig probleem is.” Zijn advies is om je leven zo in te richten dat je voldoende en goed kan slapen. Dit door een goede balans tussen activiteit en rust overdag, een afbouw periode in de avond en een duidelijke opstart routine met licht, eten en bewegen in de ochtend. Iedereen heeft wel eens moeite met slapen of is overdag wel eens slaperig, vermoeid en daardoor prikkelbaar. Maar als de klachten zoals slapeloosheid of slaperigheid overdag lang aanhouden, kan er sprake zijn van een slaapstoornis. De gevolgen van een slaapstoornis voor iemands functioneren in het dagelijks leven verschillen per persoon. Tijdige en goede diagnostiek en behandeling is belangrijk om langdurige slaapproblemen en de (langdurige) gevolgen daarvan op medisch, psychisch, sociaal en maatschappelijk vlak te voorkomen.

CGT I training 768x534 pixels
Lees voor

Behandeling langdurige slapeloosheid


Ongeveer 8% van de mensen in Nederland kampt met langdurige slapeloosheid, insomnie. Slecht slapen heeft een impact op het functioneren. Maar er is een effectieve en bewezen behandeling voor: cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i). Een behandeling waarin door aanpassingen in gedrag en gedachten rondom de slaap alsook ontspanningstechnieken wordt gewerkt aan beter slapen. Peeters pleit ervoor deze behandeling breder toegankelijk te maken. Een pleidooi dat wordt onderstreept door dr. Ingrid Verbeek, zo ook in het radio- en tv programma De Slapelozen (met Frits Spits). https://www.kempenhaeghe.nl/ni...

Lees voor

Kennisdelen

Om meer mensen met langdurige slapeloosheid te behandelen (CGT-i) delen somnologen van Kempenhaeghe hun kennis met eerste en tweede lijn. Zo organiseert Kempenhaeghe tweejaarlijks nascholingen voor POH, verpleegkundig specialistenen (GZ-)psychologen. Peeters adviseert als richtlijn om het eenvoudig te houden waar het kan en meer complex als het nodig is. Zorg voor een goede slaap-waakhygiëne en vertrouw vervolgens op het zelfregulerende vermogen van je slaap. Helpt dit onvoldoende zet dan verdere behandeling in (CGT-i) en als het erg complex is verwijs dan door naar een expertisecentrum zoals Kempenhaeghe. Het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe houdt zich dagelijks bezig met diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen van kinderen tot ouderen in de volle breedte van de slaapzorg.