Nieuws
Lees voor

Somnoloog dr. Ingrid Verbeek 2 december om 22.30 uur met Frits Spits op NPO2 in het programma De Slapelozen

Dr. Ingrid Verbeek over het tv-programma De Slapelozen: "Een mooi programma waarin een grote groep mensen die worstelt met slaap eindelijk de aandacht krijgt die ze verdient."

“Erken chronische slapeloosheid als een aandoening waar een goede behandeling voor is.” Somnoloog/slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek van Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe deed dit pleidooi woensdagnacht 11 augustus in de radiouitzending ‘De Slapelozen’, waar zij te gast was bij presentator Frits Spits. In ‘De Slapelozen’, een serie van vijf radio-uitzendingen, kwamen luisteraars, slaapdeskundigen, gedragstherapeuten en psychologen aan het woord over het onderwerp slapeloosheid. Van deze uitzending is een tv-serie gemaakt waarin Frits Spits in gesprek gaat met slapelozen, afgewisseld met gesprekken met professionals. Op donderdag 2 december om 22.35 uur was de uitzending met collega Verbeek te zien op NPO2 en terug te kijken via NPOstart.nl https://www.npostart.nl/de-slapelozen/02-12-2021/KN_1727582

Screen Shot 2021 12 01 at 13 31 54
Lees voor

Goede behandeling

Volgens dr. Verbeek bestaat er onvoldoende kennis van, ervaring met en affiniteit voor het onderwerp slapeloosheid onder zorgprofessionals, huisartsen, praktijkondersteuners en psychologen. “Het gevolg daarvan is dat mensen niet naar een huisarts gaan”, zegt zij. “Zij weten niet dat er een goede kortdurende, effectieve behandeling is zonder pillen: cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i). Deze behandeling wordt bij een psycholoog niet vergoed als er geen bijkomende psychologische problemen zijn. Zonde want onbehandelde slapeloosheid vergroot de kans op een angst- of stemmingsstoornis. "

Lees voor

Slaapzorg

Tijdens de uitzending ging dr. Verbeek in op de behandeling van slapeloosheid. Zij streeft naar laagdrempelige slaapzorg in de eerste lijn bij de huisarts, POH GGZ, slaapoefentherapeut of psycholoog in de basis GGZ. Een slaaptherapeut kan helpen te ontdekken wat nodig is om de kwaliteit van slapen en het functioneren overdag te verbeteren. Dat kan zo simpel zijn als het goed afbouwen van de dag en het inkorten van de bedtijden. Voor chronische slapeloosheid is CGT-i bewezen effectief bij 70-80% van de langdurige slapelozen.

Volgens dr. Verbeek gloort er hoop: "Op verzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit en zorgverzekeraars zijn we met somnologen het zorgpad insomnie aan het beschrijven van de huisarts tot de somnoloog. Het uitgangspunt hierbij is 'eenvoudig' als het kan en meer complex als het nodig is."

Heb je de eerdere radio-uitzending gemist? Geen nood. De podcast van deze radio-uitzending op 11 augustus met Frits Spits en Ingrid Verbeek is terug te luisteren via https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/de-slapelozen. De uitzending op 2 december is terug te kijken via NPO.