U zocht informatie over:
Lees voor

Vervolgonderzoek GRID-registratie fase 3

In sommige gevallen hebben we meer informatie nodig om te bepalen of epilepsiechirurgie mogelijk. is. We moeten heel precies bepalen waar in de hersenen de epilepsiehaard zit, om te zien of een neurochirurg in dat gebied iets kan weghalen, zonder belangrijke functies in uw hersenen te raken of beschadigen. In fase 3 gaat het om 2 soorten onderzoeken. U krijgt via uw arts te horen, welk onderzoek voor u van toepassing is. Voor deze onderzoeken wordt u in het MUMC+ opgenomen voor een operatie. En dat is bijzonder, want deze operatie is niet bedoeld om te behandelen. Maar om de diagnose verder te kunnen stellen.

Bij een GRID-registratie wordt tijdens een operatie klein matje met elektroden op de hersenen gelegd. We kunnen hiermee in een breder gebied van de hersenen zien wat waar allemaal zit en welke functies in zich de buurt van de epilepsiehaard bevinden. Na het aanbrengen van het matje start de registratie. Het is het de bedoeling dat u een epileptische aanval krijgt. Bij dit onderzoek moet die aanval vanzelf ontstaan. Bij eerdere onderzoeken worden aanvallen soms opgewekt, maar dat zegt niet altijd voldoende over waar de aanval nu precies ontstaat. Dat willen met dit onderzoek achterhalen. Als we voldoende aanvallen hebben dan stoppen we de registratie. Soms is dat na een paar aantal dagen, soms na een aantal weken. Gemiddeld duurt het een kleine 2 weken tot we voldoende informatie hebben. U bent al die tijd opgenomen op de Epilepsie Monitoring Unit (EMU) van het MUMC+.

Het verwijderen van het matje dat op de hersenen gelegd wordt, is een tamelijk grote operatie. Als het kan proberen we dat te combineren met de operatie in fase 4 om de bron van de epilepsie weg te halen. Als iemand uiteraard in aanmerking komt voor een epilepsie-operatie.

Klik en bekijk hier meer uit fase 3.