U zocht informatie over:
Lees voor

SUDEP

De term Sudden Unexpected Death in Epilepsy (SUDEP) wordt gebruikt wanneer iemand met epilepsie plotseling overlijdt en geen andere doodsoorzaak wordt vastgesteld. De patiënt overlijdt vaak in zijn slaap.

Over plotseling overlijden bij epilepsie zijn in Nederland geen precieze cijfers geregistreerd. Op basis van de literatuur zou het gaan om circa 30 à 40 mensen per jaar. De omstandigheden en/of oorzaken waardoor SUDEP optreedt zijn nog steeds onvoldoende duidelijk. Wel is bekend dat SUDEP meestal optreedt tijdens de nacht en dat er sprake kan zijn van een ademhalingsstilstand of van een hartstilstand na een tonisch-clonisch insult. Uit onderzoek blijkt bovendien dat mensen binnen twee tot vijftien minuten overlijden na een aanval. Daarom is zo optimaal mogelijke aanvalsdetectie voor risicogroepen belangrijk.

Tot de risicogroepen onder epilepsiepatiënten behoren onder meer: patiënten in de leeftijd van jonger dan 45 jaar, patiënten met generaliseerde tonisch-clonische aanvallen, patiënten bij wie aanvallen slecht onder controle zijn, patiënten met chronische epilepsie (langer dan tien jaar) of bij wie de epilepsie voor het tiende jaar is begonnen. Ook lopen mannen meer risico dan vrouwen en verder gelden op de buik slapen en alleen slapen als risicofactoren.

Kempenhaeghe is acief in wetenschappelijk onderzoek en innovatie van technieken aanvalsdetectie verder te verbeteren. Het nieuwe systeem 'Nightwatch’ is daarvan een resultante. Testen leren dat Nightwatch voor veel risico-patienten een betrouwbare alarmering kan zijn. Toch blijft epilepsie voor een deel van de patiënten een onvoorspelbare aandoening met onvoorspelbare gevolgen.


Wilt u meer weten over risico's en epilepsie? Kijkt u dan ook eens op de website van Epilepsie.NL.