U zocht informatie over:
Lees voor

Ik snurk of stop met ademen tijdens mijn slaap

Wie last heeft van een verstoorde ademhaling tijdens de slaap is zich daarvan niet altijd bewust. De meeste mensen stoppen wel eens kortdurend met ademen tijdens de slaap. Pas als dit vaak voorkomt en tot klachten leidt spreken we van slaap apneu. Slaap apneu betekent letterlijk: tijdelijk stoppen met ademen tijdens de slaap.

Bij obstructief slaap apneu (OSA) komt dit door een obstructie in de keel. Dit gaat vaak gepaard met klachten die niet direct worden gekoppeld aan de ademhaling. Snurken, vaak plassen, overmatig transpireren, levendige dromen of het idee hebben oppervlakkig te slapen komen voor.

Mogelijk voelt u zich in de ochtend niet verkwikt en bent u overdag slaperig. Uw geheugen en concentratie kunnen dan verstoord raken. Of u wordt prikkelbaar. Dit kan gevolgen hebben voor uw werkprestaties of uw omgang met uw naasten.

Soms worden ademstops tijdens de slaap opgemerkt die niet zo duidelijk gepaard gaan met snurken. Dit kan passen bij een centraal slaap apneu (CSA). Deze vorm van slaap apneu wordt vooral gezien bij mensen met een hartziekte en na een beroerte. Ook sommige pijnstillers die morfine bevatten, kunnen centraal slaap apneu veroorzaken. Tenslotte kan centraal slaap apneu ontstaan bij mensen met een zenuw- of spierziekte.

Bij een eenvoudige vorm van slaapapneu vindt de behandeling meestal in een algemeen ziekenhuis plaats. Kempenhaeghe biedt op complexe slaapapneu gerichte zorgprogramma’s. Die zijn van toepassing als de behandeling moeizaam verloopt, de klachten onvoldoende verbeteren, of er sprake is van een complexe vorm van slaapapneu of meerdere slaapproblemen. Brochure