Nieuws
Lees voor

Somnoloog Sebastiaan Overeem over betrouwbaarheid van slaap wearables op NU.nl

Consumentenproducten als slaap wearables zijn populair maar kunnen een ongezonde fixatie op slaap in de hand wekken en leiden tot échte klachten zoals slapeloosheid.

DSC 2772
Lees voor

Onderzoek naar technologie in medische zorg

“Wat een stappenteller meet is voor mensen heel goed te begrijpen”, maar wat slaap wearables meten, hoe ze meten en de interpretatie levert vaak meer vragen dan antwoorden op", zegt Kempenhaeghe-somnoloog en hoogleraar TU/e Sebastiaan Overeem. “Het is niet zo dat wearables ‘slecht’ zijn, maar Kempenhaeghe doet in nauwe samenwerking met de TU/e onderzoek naar verdere verbeteringen van dit soort technologieën, zodat deze ingezet kunnen worden in de medische zorg. Dan worden ze gebruikt met een specifieke vraag, kan de zorgverlener uitleggen hoe de gegevens geïnterpreteerd moeten worden en kan in het geval van een slaapstoornis behandeling ingezet worden”.

Lees voor

Veelbelovende ontwikkeling

Slaapmeting met een wearable is een veelbelovende ontwikkeling, maar zover is het alleen nog lang niet. “Zelfs het voor medische doeleinden registreren van de hartslag met een wearable heeft jaren onderzoek gekost voordat het werd goedgekeurd. Slaapmeting is veel complexer, dus medische goedkeuring duurt nog even,” zegt Overeem.


Lees meer over het interview op https://www.nu.nl/tech/6226890/slapeloze-nachten-dreigen-als-je-slaapmeters-te-serieus-neemt.html