Nieuws
Lees voor

Sebastiaan Overeem bij Editie NL over effect van lichte doezelslaap

Een goede nachtrust is heel belangrijk voor ons functioneren. “Kort slapen overdag heeft echter misschien wel meer bij-effecten dan je zou denken,” zegt arts-somnoloog Sebastiaan Overeem in EditieNL op 7 januari 2022. “Van een dutje van een kwartiertje kun je je weer een stuk frisser voelen. Dat is voor veel mensen dan ook wel een bekend effect.”

Slaap stockfoto
Lees voor

Edison-effect

Recent onderzoek van het Paris Brain Institute laat zien dat een nog veel korter doezelslaapje zelfs invloed op je creatieve oplossingsvermogen kan hebben. Overeem reflecteert hierop bij Editie NL. De onderzoekers lieten mensen maximaal één minuut heel licht wegdoezelen waarna ze sneller en creatiever een wiskundig probleem konden oplossen. Dit zogenaamde Edison-effect gebruikten uitvinders en kunstenaars als Salvador Dali, Albert Einstein en naamgever Thomas Edison al om hun creativiteit een boost te geven.

Lees voor

Goede kwalitatieve slaap essentieel voor functioneren

Overeem: “Slapen overdag is echter geen compensatie voor een te korte nachtrust. Genoeg slaap ’s nachts van voldoende kwaliteit blijft essentieel voor ons functioneren. Bij moeilijke vraagstukken kan een kort doezelslaapje wellicht wel helpen om die creatieve oplossing sneller te vinden.”

Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe houdt zich bezig met diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen van kinderen tot ouderen.

Kijk hier de uitzending van Editie NL terug: https://www.rtlnieuws.nl/editi...