Nieuws
Lees voor

Een Crdl voor ’t Sandt dankzij oma en opa Berkers

Dankzij de inspanningen van Berthie en Peter Berkers, de oma en opa van Elsa (5), krijgen de kinderen van ’t Sandt binnenkort de beschikking over een Crdl (spreek uit als cradle). Dit houten communicatie-instrument verbindt via geluid en aanraking en maakt emoties los bij mensen met een cognitieve of fysieke beperking. “Toen ik de eerste keer zag hoe het werkt, liepen de tranen me over mijn wangen, zo mooi was het”, vertelt Berthie.

In het verleden zamelde Berthie geld in voor de missie. “Elsa kwam twee jaar geleden terecht in Kempenhaeghe en het leek me leuk om iets voor de kinderen in de woongroep te doen”, vertelt ze. “Mijn man en ik gaan er, als het kan, iedere week naar toe. Dan gaan we lekker wandelen of we blijven binnen om verhaaltjes te vertellen. De medewerkers zijn er superlief voor Elsa, maar ook voor ons. Ze vragen altijd of we koffie willen.”

Antenne pag 2 3 Sandt 2 Oma breidt voor CRDL 2 SA
Lees voor

Emoties

In overleg met de medewerkers van de woongroep besloot Berthie geld bijeen te brengen voor een Crdl. Dit houten apparaat is ovaal van vorm en ingelegd met rubberen sensoren. Wanneer twee mensen de Crdl én elkaar gelijktijdig aanraken, vertaalt het apparaat hun aanraking in geluid. De Crdl herkent variaties in aanraking en vertaalt deze naar verschillende klanken. En zo kan het apparaat verschillende emoties overbrengen. Het leuke is dat de Crdl ook in een grotere groep kan worden gebruikt.

Lees voor

Familie-inspanningen

Het benodigde geld - 6.000 euro - werd in anderhalf jaar bij elkaar gebracht door spulletjes te verkopen via Marktplaats, Facebook en op rommelmarkten. Berthie: “We hebben vanuit onze kennissenkring zoveel mooie dingen gekregen: een bijna nieuwe skelter, porseleinen beeldjes, boeken, speelgoed en meubeltjes. We hebben er verder geen bekendheid aan gegeven, maar de spullen bleven maar komen. Mijn man maakte de labeltjes op de computer voor de spullen die moesten worden verzonden. Ik bracht ze dan naar het postkantoor.”

Er staan nog steeds spulletjes in huis, dus Berthie gaat door met de verkoop. “Het geld dat we daarvoor nog krijgen gaat naar Kempenhaeghe of een ander goed doel. Daarmee kunnen Elsa en de andere kinderen paardrijden. Het is een kleine moeite met veel resultaat. Ik doe er alles voor om de kindjes blij te maken.”