Recente ontwikkelingen in structurele en functionele beeldvorming bieden mogelijkheden om met name focale epilepsie beter te behandelen. Steeds krachtigere MRI-scanners worden vaker ingezet in de patiëntenzorg, maar wat levert dat op?
Professor Gilbert Hangel (Universiteit Wenen) ging tijdens het klinisch-wetenschappelijk symposium Update@Kempenhaeghe 2025 in op de impact van deze toenemende nauwkeurigheid. Naast verbeterde nauwkeurigheid maken technologische innovaties het mogelijk om met MRI nieuwe processen in de hersenen zichtbaar te maken.
Professor Jaap Jansen (Universiteit Maastricht) lichtte toe hoe deze technieken bijdragen aan een betere diagnose en het voorspellen van medicatie-effecten.
Ook functionele beeldvorming en de analyse van hersenactiviteit spelen een groeiende rol in diagnostiek en therapie. Justyna Gula liet zien hoe intracranieel EEG kan helpen bij de niet-invasieve behandeling van medicatie-resistente focale epilepsie. Dit onderzoek vergroot het inzicht in belangrijke netwerkverbindingen in de hersenen bij epilepsie. Dit is essentieel voor de verdere ontwikkeling van niet-invasieve en niet-medicamenteuze therapieën.
Transcraniële magnetische stimulatie (TMS) maakt gebruik van de mogelijkheid om hersennetwerken van buitenaf te beïnvloeden. Dr. Debby Klooster vertelde hoe deze nieuwe techniek, die functionele en structurele beeldvorming combineert met een gepersonaliseerde interventie, in de nabije toekomst een rol kan spelen bij de behandeling van epilepsie.
Bij expertisecentrum Kempenhaeghe zetten we ons in voor innovatieve en mensgerichte zorg. Door de nieuwste kennis te combineren met jarenlange expertise, zoeken we continu naar de beste zorgoplossingen.