In het juninummer van magazine Margriet geeft prof. dr. Marian Majoie, neuroloog bij het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht UMC+, uitleg over wat er precies gebeurt in de hersenen bij een epileptische aanval. Het artikel maakt deel uit van een reeks toegankelijke gezondheidsverhalen, waarin medische onderwerpen voor een breed publiek worden uitgelegd.
Dr. Majoie gaat in op het ontstaan van epilepsie, de verschillende soorten aanvallen en de impact op het dagelijks leven. “Epilepsie is geen psychiatrische aandoening, maar een neurologische,” licht zij toe. “Er is sprake van een verstoring in de elektrische activiteit van de hersenen.” Ze benadrukt het belang van een juiste diagnose en legt uit dat epilepsie zich op uiteenlopende manieren kan uiten – van een kort moment van afwezigheid tot heftige aanvallen met bewustzijnsverlies.
In het artikel wijst ze ook op het stigma dat nog vaak rond epilepsie hangt: “Mensen schrikken vaak als iemand een aanval krijgt. Daarom is goede voorlichting belangrijk – zodat mensen weten wat ze moeten doen en vooral ook wat ze níét moeten doen.”
Het artikel onderstreept het belang van gespecialiseerde zorg en diagnostiek, zoals die geboden wordt binnen Kempenhaeghe. Vanuit haar rol als hoofdbehandelaar en onderzoeker zet dr. Majoie zich, samen met collega’s binnen het multidisciplinaire team van Kempenhaeghe, dagelijks in voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met epilepsie.
Lees het volledige artikel in Margriet, editie juni 2025: https://www.margriet.nl/gezondheid/dit-moet-je-weten-over-epilepsie~bae633ca/
Vorig jaar verscheen het artikel ook in het AD.