U zocht informatie over:
Lees voor

Rusteloze benen

Restless Legs Syndrome (RLS) is de Engelse benaming voor een ziektebeeld dat, letterlijk vertaald, 'rusteloze benen' betekent. Het is een hinderlijke aandoening die relatief vaak voorkomt en valt onder 'bewegingsstoornissen tijdens de slaap'.

Patiënten met RLS hebben klachten van een onaangenaam jeukend, kriebelend of rusteloos gevoel in de benen. De klachten treden met name op tijdens rust en zijn 's avonds en 's nachts erger dan overdag. Patiënten hebben een haast onweerstaanbare drang om de benen te bewegen. Gedurende het bewegen nemen de klachten af maar zodra het bewegen stopt nemen de klachten weer toe.

Bij een deel van de patiënten met RLS is er daarnaast sprake van kortdurende, schokkende bewegingen van de armen of benen tijdens de slaap. Dit wordt 'Periodic Limb Movement Disorder' genoemd. Het onaangename gevoel in de benen, het nachtelijke schokken of de plotselinge spiercontracties kunnen het slapen ernstig verstoren.

Voor patienten met ernstige klachten kan verwijzing naar het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe zinvol zijn.