Lees voor

Slechte nachtrust

Mensen die ’s nachts slecht slapen, hebben vaak problemen met inslapen, of doorslapen. Of ze worden veel te vroeg wakker. Piekeren, stress, angst kunnen het slapen bemoeilijken. Soms spelen daarbij verkeerde slaapgewoonten een rol. Ook kunnen er lichamelijke of psychische stoornissen in het spel zijn. Voor een groot aantal slaapstoornissen bestaat een specifieke medische diagnose.

Lees voor

Ongewild in slaap vallen overdag

Sommige mensen zijn overdag heel slaperig. Ze vallen zomaar in slaap zonder dat ze er iets aan kunnen doen. Overmatige slaperigheid overdag kan een teken zijn van een neurologische slaapstoornis zoals hypersomnie of narcolepsie. Maar ook een slaapapneu of een andere vorm van verstoring van de nachtelijke slaap kan leiden tot ongewenst in slaap vallen overdag.

Lees voor

Verstoord slaap-waakritme

De hersenen regelen het slaap-waakritme door middel van de ‘biologische klok’. Dit ritme ziet er bij iedereen anders uit. Zo zijn er bijvoorbeeld uitgesproken 'ochtend-mensen' en 'avond-mensen'. De biologische klok kan ontregeld worden - bij voorbeeld als je naar een andere tijdzone reist.

Bij sommige mensen wijkt de biologische klok van nature af. Soms is het slaap-waakritme zo afwijkend dat dit problemen geeft in het maatschappelijk functioneren. Er is dan mogelijk sprake van een een stoornis in het circadiane ritme.

Lees voor

Afwijkende bewegingen of gedrag tijdens de slaap

Sommige slaapstoornissen uiten zich door lichamelijke onrust of afwijkend gedrag tijdens de slaap. Bijvoorbeeld slaapwandelen, angstaanvallen, bedplassen of tandenknarsen. Ook bestaan er bewegingsstoornissen in of rond de slaap, bijvoorbeeld het rusteloze-benen-syndroom.