U zocht informatie over:
Lees voor

Obstructief slaapapneu

Bij obstructief slaap apneu is er tijdens de slaap sprake van een herhaaldelijke obstructie in de keel. De bouw van de keelholte, de aanwezigheid van overgewicht maar ook andere factoren bepalen of er obstructie optreedt tijdens het slapen. Als dit herhaaldelijk gebeurt tijdens de slaap én er klachten zijn tijdens de nacht of overdag spreek je van slaapapneu.

Klachten die ’s nachts kunnen optreden zijn: snurken, ademstilstanden, regelmatig plassen, oppervlakkig slapen, transpireren of vervelende dromen.

Klachten die overdag kunnen optreden zijn: niet verkwikt ontwaken, hoofdpijn bij het wakker worden, slaperigheid, prikkelbaarheid, geheugen- en concentratieproblemen. Dit kan gevolgen hebben voor de uitoefening van werk of onderhouden van relaties. Ernstig onbehandeld OSA kan negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid op de lange termijn en kan onder andere leiden tot hoge bloeddruk.

De diagnose OSA wordt gesteld op basis van uw klachten en de resultaten van een slaaponderzoek.

De behandeling van OSA hangt af van meerdere factoren. Allereerst zijn algemene leefregels belangrijk: een regelmatig slaapritme, matig zijn met alcohol, overgewicht verminderen en slaapmedicatie vermijden.

Daarnaast zijn er diverse behandelingen voor OSA. De slaapgeneeskundige zal met u bespreken welke opties in uw geval mogelijk zijn:
• Houdingstherapie: waarbij u rugligging vermijdt tijdens de slaap.
• Een MRA (mandibulair repositie apparaat). Dit is een beugel of bitje dat de onderkaak naar voren plaatst zodat er meer ruimte in de keel ontstaat
• CPAP (continuous positive airway pressure). Behandeling met een masker waarbij positieve druk de keel open houdt tijdens de slaap.
• Operatie: er worden diverse operaties in Nederland uitgevoerd voor slaap apneu.