U zocht informatie over:
Lees voor

Aanvalsregistratie

Bij dit onderzoek verblijft u overdag samen met enkele medepatiënten in een monitoringsruimte (een soort huiskamer). Daar wordt continu uw hersenactiviteit met behulp van een vorm van EEG-onderzoek geregistreerd. Tegelijkertijd volgen de aanwezige laboranten of verpleegkundigen u op monitoren. Dankzij videocamera's in de ruimte bent u daarop steeds in beeld. In de nacht verblijft u in uw eigen slaapsuite en lopen de EEG- en videoregistratie door. Een kind mag tijdens de hele onderzoeksperiode vergezeld worden door een ouder.

Het onderzoek kan twee doelen hebben:

  • Het onderzoek is erop gericht één of meerdere epilepsieaanvallen zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen.
    Dan is het doel van het onderzoek aanvallen te registreren om precies te kunnen zien wat er in de hersenen gebeurt tijdens een aanval en met welke 'uiterlijke' verschijnselen de aanval gepaard gaat. Daarom zullen tijdens het onderzoek epilepsieaanvallen worden opgewekt. Dat gebeurt door tijdelijk uw medicijnen af te bouwen, door u wakker te houden in de nacht, door een lichtflitsprogramma, door ademhalingsoefeningen en/of door lichamelijke inspanning.
  • Het onderzoek maakt deel uit van een traject om vast te stellen of epilepsiechirurgie een behandelmogelijkheid is.
    Dan is het doel van het onderzoek te bepalen welk gebied in de hersenen de epilepsieaanvallen veroorzaakt. Daarom zullen tijdens het onderzoek epilepsieaanvallen worden opgewekt. Dat gebeurt door tijdelijk uw medicijnen af te bouwen, door u wakker te houden in de nacht, door een lichtflitsprogramma, door ademhalingsoefeningen en/of door lichamelijke inspanning.

De duur van aanvalsregistratie wordt tijdens het onderzoek bepaald door de neuroloog. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u – mogelijk ook persoonlijk via de verpleegkundig specialist - gedetailleerde informatie over het verloop van het onderzoek en met welke praktische zaken u rekening moet houden.