Wat is een absence?
Een absence is een (zeer) kortdurende epileptische aanval waarbij het bewustzijn tijdelijk wegvalt. Tijdens een absence is een kind of jongere enkele seconden volledig afwezig. De omgeving merkt vaak alleen een starende blik op, soms met kleine automatische bewegingen van de handen of het gezicht. Direct daarna pakt het kind de draad weer op alsof er niets is gebeurd.
Hoe herken je een absence?
Een absence is een plotseling, kort moment waarop iemand even “weg” lijkt te zijn. Je herkent het aan een kind dat plotseling stopt met wat het aan het doen is, met een starende of afwezige blik. Vaak duurt zo’n aanval slechts enkele seconden. Tijdens een absence reageert het kind niet op prikkels uit de omgeving. Soms zie je kleine, automatische bewegingen in het gezicht of met de handen, zoals knipperen, kauwen of friemelen. Direct na de aanval pakt het kind de activiteit meestal weer op alsof er niets gebeurd is. Doordat absences zo subtiel zijn, worden ze vaak verward met dagdromen en daardoor niet altijd opgemerkt.
Wat zie je op een EEG bij absence?
Een EEG-onderzoek (hersenfilmpje) laat bij een absence vaak een herkenbaar patroon zien: een zogenaamde 3-per-seconde spike-wave activiteit. Dit helpt artsen bij het stellen van een duidelijke diagnose. Een EEG is daarom een belangrijk hulpmiddel bij de evaluatie van kinderen met aandachtsproblemen of vermoedens van epilepsie.
Hoe worden absences behandeld?
De meeste kinderen bij wie de absences ontstaan rond de leeftijd van 6 tot 7 jaar, reageren goed op medicatie. Na één tot twee jaar behandeling verdwijnen de aanvallen vaak helemaal. Bij jongeren bij wie de absences pas later ontstaan, kunnen de aanvallen langer aanhouden. Een goede diagnose en tijdige behandeling zijn belangrijk om de impact op ontwikkeling en dagelijks functioneren te beperken.
Wanneer naar een specialist?
Als je vermoedt dat je kind absences heeft of vaak ‘wegvalt’ zonder duidelijke reden, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of kinderarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar een expertisecentrum zoals Kempenhaeghe, waar gespecialiseerde epilepsiezorg wordt geboden.
Meer informatie
Wil je meer weten over absence epilepsie, de diagnose of behandeling? Neem dan contact op met Kempenhaeghe of bekijk aanvullende informatie op epilepsie.nl.