Over impact, doorzettingsvermogen en kansen
CEW foto 9141 761 x 529 pixel
Lees voor

‘Mannen onder elkaar’

Tim en zijn persoonlijk begeleider Giel

Tim (30) woont al vele jaren bij Kempenhaeghe. Sinds drie jaar heeft hij er zijn eigen appartement aan de Spechtenlaan. Samen met vier medebewoners deelt hij de huiskamer, de dagelijkse zorg wordt geleverd door een vast team woonbegeleiders. Van dat team is Giel, zijn persoonlijk begeleider, het meest direct betrokken.

CEW foto 9124 761 x 529 pixel
Lees voor

Persoonlijke klik

Giel (22) en Tim leerden elkaar in 2015 kennen tijdens de stageperiode van Giel. Na het behalen van zijn HBO-V diploma kruisten hun wegen opnieuw, toen Giel als woonbegeleider aan de slag ging op de Spechtenlaan. Het klikte tussen die twee. Mede daarom is Giel sinds september 2019 Tim’s persoonlijk begeleider.

“Dat houdt in dat ik, samen met de hoofdbehandelaar, alles coördineer wat er aan zorg en begeleiding voor Tim geregeld is. Ik ben het aanspreekpunt voor collega’s en andere disciplines, schrijf het zorgplan en onderhoud het contact met familie en wettelijk vertegenwoordigers. Voor Tim zelf ben ik een vertrouwenspersoon. Als er iets is, zoekt hij mij vaak als eerste op.”

CEW foto 9132 761 x 529 pixel
Lees voor

Zelfstandig

Giel omschrijft Tim als een echte kerel; iemand die van vrachtwagens, vliegtuigen en treinen houdt. Hij speelt graag op zijn tablet, het liefst Pokémon Go. Dan gaat hij naar buiten om Pokémons te vangen en laat hij, eenmaal terug op de woning, trots zien welke hij verzameld heeft. Tim verplaatst zich buitenshuis met een skelter. Dat gaat prima, vindt hij ook zelf. Vooral omdat het in de wijk lekker rustig is.

Dagelijks rijdt Tim zelfstandig op en neer naar de dagbesteding. Om het weekend logeert hij bij zijn ouders in Delft. Daar geniet hij van, al vindt hij het ook altijd weer prima om terug te zijn op de Spechtenlaan. Tim heeft het daar gewoon goed naar zijn zin.

CEW foto 9164 761 x 529 pixel
Lees voor

Praatjes

Ook Giel heeft veel plezier in zijn werk, en in het contact met Tim. “Je ziet in dit werk heel veel lachende gezichten. Dat geeft echt voldoening. Natuurlijk zijn er ook lastige momenten maar er is vooral heel veel positiviteit.”

Helaas gooit epilepsie nog wel eens roet in het eten. Op sommige dagen heeft Tim er erg veel last van. Dan baalt hij enorm dat hij niet gewoon lekker zijn gang kan gaan. Maar op andere dagen is hij vooral een gezellige huisgenoot. “Als Tim zich goed voelt, is hij een echte grappenmaker”, verklapt Giel. “Dan voert hij het hoogste woord aan tafel en dat is echt leuk om te zien.” Tim geniet ook van de ‘mannen onder elkaar’ momenten met Giel. Zoals wanneer ze samen spelen op zijn tablet, of koffie drinken en ‘ouwehoeren’. “Giel is grappig. Ik moet meestal om hem lachen. Hij is ook wel eens boos, als ik niet luister of als ik veel doe vloeken. Hij is streng maar rechtvaardig.”