DSC 8999 A4

Als iemand bij het Centrum voor Epilepsiewoonzorg wil komen wonen, dan maken we graag kennis met de toekomstige bewoners en diens naasten/wettelijke vertegenwoordiger. We horen graag wat de woonwensen zijn en we onderzoeken samen of wonen op één van onze woonlocaties passend is. Soms is er een wachtlijst en moeten we wachten tot er een geschikte woning vrijkomt.

Meestal zijn er nog wat onderzoeken nodig om iemand beter te leren kennen en om te weten wat er nodig is. Hoe ziet de epilepsie eruit en welke nachtelijke bewaking is daarvoor nodig? Hiermee kunnen we de (nachtelijke) epilepsiezorg optimaliseren. 

In het Centrum voor Epilepsiewoonzorg van Kempenhaeghe zijn we deskundig en innovatief op het gebied van epilepsie. We begrijpen de impact van epilepsie en stemmen onze zorg, begeleiding, dagbesteding en vrije tijd daar op af.  De bewoner en zijn of haar mogelijkheden staat voorop en krijgt de best mogelijke zorg. Door risico's goed in beeld te brengen en af te wegen, kijken we naar wat er wél kan met epilepsie; hoe iemand optimaal mee kan doen, ondanks de beperking.

Woonvormen

Het belangrijkste bestanddeel van de zorg van ons Centrum voor Epilepsiewoonzorg is woonzorg. Van zeer intensief in een zeer beschermde omgeving tot woonzorg die meer op begeleiding is gericht, allemaal met een huiselijke sfeer en activiteiten op maat. Er zijn woningen voor kinderen en voor volwassenen. Voor bijna al onze bewoners maakt ook dagbesteding of school en vrijetijdsbesteding deel uit van de afgesproken zorg.

Soorten van zorg en het team

De zorg kan bestaan uit verblijf, behandeling, begeleiding, verzorging, verpleging, dagbesteding en vrije tijd. We werken met een multidisciplinair team van experts, waaronder artsen voor verstandelijk gehandicapten, gedragswetenschappers en gespecialiseerde verpleegkundigen. Daarnaast beschikt elke woonafdeling over een vaste neuroloog van het Academisch Centrum voor Epileptologie. Daardoor kunnen we voor specifieke medische vragen rekenen op de brede ervaring en kennis binnen ons ziekenhuis op het gebied van epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. 

Hoe kan een cliënt bij ons terecht?

Het Centrum voor Epilepsiewoonzorg van Kempenhaeghe biedt gespecialiseerde zorgverlening voor kinderen en volwassenen met meervoudige handicaps én een complexe vorm van epilepsie. Deze zorg wordt gefinancierd via de Wet langdurige zorg (Wlz).

Om in aanmerking te komen voor deze zorg is een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. Het CIZ levert zelf geen zorg, maar kijkt of uw kind of familielid in aanmerking komt voor zorg uit de Wet langdurige zorg en in het bijzonder de gespecialiseerde epilepsiezorg. Het CIZ geeft een indicatie af in de vorm van een toegekend zorgprofiel of in de vorm van een persoonsgebonden budget (PGB).

Hoe vraagt u een indicatie aan?

Medewerkers van onze afdeling Maatschappelijk Werk kunnen u ondersteunen bij het aanvragen van de indicatie bij het CIZ. Ook de organisatie MEE NL kan u hierbij helpen.

Wie betaalt de zorg?

De financiering van de dienstverlening van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg is opgebouwd uit de gangbare tarieven van de Wet langdurige zorg met daarbij enkele extra elementen. De Gespecialiseerde Epilepsietoeslag (GEZ-toeslag) is de belangrijkste aanvulling. Hiermee wordt de gespecialiseerde epilepsiezorg betaald, onder andere de meerkosten van personeel, (bewakings)apparatuur, materiaal en onderzoek.

De besteding van het geld is aan strikte regels gebonden. Dat betekent dat kosten voor niet-geïndiceerde zorg, zoals niet-medisch geïndiceerde pedicurebehandelingen, moeten worden doorberekend. De tarieven hiervoor worden jaarlijks herzien. Als blijkt dat de tarieven hoger zijn dan de werkelijke kosten, wordt dit terugbetaald. Voor de diensten die voor eigen rekening zijn, bepaalt de bewoner of zijn vertegenwoordiger zelf bij wie hij diensten afneemt. Dat kan ook bij iemand buiten Kempenhaeghe zijn. Posten die bijvoorbeeld voor eigen rekening komen, zijn vakanties, persoonsgebonden was, kosten van deelname aan bepaalde activiteiten in de vrije tijd en bepaalde vervoerskosten. Hoe het precies zit, leest u in de speciaal hiervoor gemaakte brochure.

Download brochure 

Andere verblijfsvormen

Behalve het volledige pakket van woonzorg, behandeling, dagbesteding en vrijetijdsbesteding, zijn ook andere vormen mogelijk, zoals woonzorg zonder dagbesteding of logeren. Zulke opties zijn te financieren als zorg in natura (ZIN) of met een persoonsgebonden budget (PGB). U kunt dit bespreken via ons Zorgservicebureau.

Hoe maken we afspraken over de zorg?

Als iemand bij het Centrum voor Epilepsiewoonzorg wil komen wonen, dan maken we graag kennis met de toekomstige bewoners en diens naasten/wettelijke vertegenwoordiger. We horen graag wat de woonwensen zijn en we onderzoeken samen of wonen op één van onze woonlocaties passend is. Soms is er een wachtlijst en moeten we wachten tot er een geschikte woning vrijkomt.

Meestal zijn er nog wat onderzoeken nodig om iemand beter te leren kennen en om te weten wat er nodig is. Hoe ziet de epilepsie eruit en welke nachtelijke bewaking is daarvoor nodig? Hiermee kunnen we de (nachtelijke) epilepsiezorg optimaliseren. 

De medewerkers van het Zorgservicebureau geven graag meer informatie. Zorgservicebureau Epilepsie, Wonen en Welzijn, (040) 227 91 28 of e-mail: zorgservicebureau@kempenhaeghe.nl

Contact Zorgservicebureau

Het Centrum voor Epilepsiewoonzorg biedt zorg op maat. Samen maken we persoonlijke afspraken over de zorg, die we ook vastleggen. We onderscheiden daarbij twee documenten: de overeenkomst zorg- en dienstverlening en het ondersteuningsplan. Voor beide documenten geldt dat we veel waarde hechten aan uw inbreng.

Hoe kunt u meedenken over de zorg?

Wij vinden de mening en inbreng van onze bewoners en hun ouders en/of wettelijke vertegenwoordigers belangrijk. Behalve deelname in het ondersteuningsplan, is er ruimte om op organisatieniveau mee te denken over beleidsmatige en praktische onderwerpen.

In de Cliëntenraad van Kempenhaeghe vertegenwoordigen leden de bewoners van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg en hun naasten. De Cliëntenraad overlegt met de raad van bestuur en directeuren van Kempenhaeghe. De raad geeft gevraagd en ongevraagd advies. 
De cliëntenraad van Kempenhaeghe heeft een eigen website: www.clientenraadkempenhaeghe.nl

De Bewonersraad is een raad die wordt gevormd voor de bewoners zelf. Deze raad vergadert zes keer per jaar. Alle aanwezigen vormen op dat moment de raad. De leden dragen zelf onderwerpen aan. Vaak zijn dat zaken dichtbij hun belevingswereld. Een lid van de formele Cliëntenraad woont de bewonersvergadering bij. De rechten en plichten van de raad zijn vastgelegd in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (WMCZ). 

Naast deze vormen van formele inspraak is er ook nog de mogelijkheid voor het delen van ervaringskennis. De ervaringsdeskundigen van BuroMEGA (Mijn Ervaring Geeft Antwoord) delen hun ervaringskennis met andere bewoners en geven scholing. Ook dragen zij bij in projecten en beleid. 

Hoe gaat Kempenhaeghe om met privacy?

Wij leggen persoonlijke gegevens zoals naam en adres en medische gegevens over de aandoening van onze bewoners vast in een persoonlijk elektronisch dossier. Natuurlijk beveiligen we deze gegevens en gaan we er zeer vertrouwelijk mee om, zoals omschreven in de Wet op de geneeskundige behandel overeenkomst (WGBO) en in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Heeft u vragen over wonen op Kempenhaeghe?