U zocht informatie over:
Lees voor

Slaapregistratie

Voor de meeste patiënten die naar het Centrum voor Slaapgeneeskunde komen, start het onderzoek met een vorm van slaapregistratie. Er bestaan verschillende vormen hiervan.

Het meest uitgebreide slaaponderzoek noemen we een polysomnografie (PSG). Dan krijgt u meerdere kleine elektroden op uw lichaam - op uw hoofd, borstkas, benen en soms ook andere lichaamsdelen - om hersenactiviteit, ademhaling, zuurstofopname, beweging van armen en/of benen, de hartslag en geluid (snurken) te kunnen meten. Het plakken van de elektroden is niet pijnlijk, mogelijk wel wat hinderlijk.

Meestal slaapt u tijdens de slaapregistratie een nacht in de kliniek waarbij u ook wordt geobserveerd via videomonitoring. Afwijkende (slaap)patronen worden zo opgespoord.

Het onderzoek geeft een objectief inzicht in de verschillende slaap- en waakfases en de kwaliteit van uw slaap. Kempenhaeghe past diverse vormen van slaapregistraties toe. Het ene onderzoek duurt korter, het andere langer en er worden meer of minder aspecten gemeten. Sommige onderzoeken vinden overdag plaats, andere ’s nachts. Tijdens sommige onderzoeken slaapt u, bij andere is het juist de bedoeling dat u wakker blijft.

Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u gedetailleerde informatie over de vorm van slaapregistratie die voor u van toepassing is. Ook over het verloop van het onderzoek en met welke praktische zaken u rekening moet houden, verneemt u dan meer.