U zocht informatie over:
Lees voor

Slaaponderzoek overdag

Voor sommige patienten is slaaponderzoek overdag nodig. Als u last heeft van nachtelijke onrust, wordt u gevraagd om een nacht wakker te blijven waarna u in de ochtend slaapt in onze kliniek. Ook overmatige slaperigheid overdag kan met dit type slaaponderzoek worden gemeten. Het doel van deze zogeheten MSLT-test of 'dutjes-test' is na te gaan of er sprake is van verhoogde inslaapneiging overdag.

Dit type kan worden verricht nadat al een slaapregistratie is gedaan om de duur en de kwaliteit van de nachtslaap te beoordelen. De nachtelijke slaapregistratie geeft inzicht in de hoeveelheid slaap, slaapopbouw en kan eventuele slaapstoornissen uitsluiten of juist aantonen.

Tijdens dit onderzoek gaat u overdag en met tussenpozen vijf keer op bed liggen met de ogen dicht. Er wordt geregistreerd of en hoe snel u in slaap valt. Het is de bedoeling dat u, als u de neiging heeft om in slaap te vallen, dit ook laat gebeuren. Na iedere test wordt u gewekt. Na iedere meting gaat u terug naar de huiskamer op de opnameafdeling.

Voorafgaand aan dit onderzoek krijgt u gedetailleerde informatie over het verloop van het onderzoek en met welke praktische zaken u rekening moet houden.