U zocht informatie over:
Lees voor

Slaap en Parkinson

Bij 70 tot 90% van de patiënten met de ziekte van Parkinson komen slaapproblemen voor. De slaapstoornissen variëren van problemen met in- en doorslapen en onrustig slapen tot overmatige slaperigheid overdag. De klachten leiden tot extra (over)vermoeidheid en kunnen het dagelijks functioneren negatief beïnvloeden.

De problemen kunnen veroorzaakt worden door de motorische symptomen van de ziekte van Parkinson, bijvoorbeeld doordat stijfheid het draaien ’s nachts bemoeilijkt. Ook hebben patiënten met de ziekte van Parkinson een verhoogde kans dat vormen van motorische onrust de slaap verstoren.
Bij veel patiënten is daarnaast de biologische klok, die het slaapwaakritme handhaaft, verstoord. Het ritme verschuift hierbij naar voren, zodat patiënten in de middag slaperig beginnen te worden, en midden in de nacht of vroeg in ochtend wakker worden en niet goed meer kunnen inslapen.

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe biedt een specifiek diagnostiek- en behandelprogramma aan om mensen met Parkinson en ernstige slaapstoornissen te helpen.