EEG-Onderzoek
Het doel van EEG-onderzoek is elektrische activiteit van de hersenen te meten en afwijkende patronen op te sporen.
EEG staat voor Elektro-Encefalo-Gram. U krijgt meerdere kleine elektroden op uw hoofd, en soms ook op andere lichaamsdelen, geplakt. Dat is niet pijnlijk, hooguit wat hinderlijk.
Kempenhaeghe past diverse vormen van EEG-registratie toe. Bijvoorbeeld voor Aanvalsregistratie. De ene vorm duurt langer dan de andere. De ene vorm vindt overdag plaats, de andere ’s nachts. Bij een onderzoek is het nodig om een nacht wakker te blijven, bij een andere vorm hoeft dat niet. Bij de ene vorm kunt u na het aanbrengen van de elektroden naar huis en komt u de volgende dag terug om de elektroden te laten verwijderen. Bij een andere vorm blijft u enkele dagen of langer bij Kempenhaeghe en worden soms ook video-opnamen gemaakt. Soms is het nodig een dagboek bij te houden, soms ook niet.
Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u gedetailleerde informatie over de vorm van EEG-registratie die voor u van toepassing is. Ook over het verloop van het onderzoek en met welke praktische zaken u rekening moet houden, verneemt u dan meer. Op de kinderwebsite www.kempenhaeghekids.nl is onder ‘Draadjes op hoofd’ extra uitleg voor kinderen beschikbaar in de vorm van een platenboek.
MRI-onderzoek
Met behulp van MRI-onderzoek kan de arts kan zien of een eventuele afwijking in de hersenen de oorzaak kan zijn van uw klachten.
MRI staat voor ‘Magnetic Resonance Imaging'. Een MRI kan zeer scherpe beelden van de hersenen maken. Dit gebeurt met behulp van magnetische velden. Een MRI-scan geeft een serie doorsneden van het hoofd en de hersenen. De arts kan dan zien of er een eventuele afwijking is zoals een beschadiging, een litteken, een aanlegstoornis of een tumor.
MRI-onderzoek is pijnloos en vraagt geen speciale voorbereiding. In de MRI van Kempenhaeghe krijgt u liggend op een onderzoekstafel een kunststofhouder over uw hoofd. Stilliggen is belangrijk! Via een microfoon in de MRI-tunnel communiceert u met de laborant.
Tijdens het onderzoek hoort u een kloppend geluid. U krijgt oordopjes of een koptelefoon met muziek om dit te dempen. Als het geluid ophoudt, is één serie beelden klaar. Het maken van een serie beelden kost een halve minuut tot ruim tien minuten tijd. Een onderzoek bestaat meestal uit meer series beelden.
Voor patiënten die niet stil kunnen liggen (bijvoorbeeld kleine kinderen of mensen met een verstandelijke handicap) of voor patiënten die het liggen in de MRI-tunnel als zeer beangstigend ervaren, is er de mogelijkheid van een MRI onder narcose.
Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u gedetailleerde informatie over de vorm van MRI-onderzoek die voor u van toepassing is. Ook over het verloop van het onderzoek en met welke praktische zaken u rekening moet houden, verneemt u dan meer. Op de kinderwebsite www.kempenhaeghekids.nl is onder ‘Onderzoek/Foto van je hersenen’ extra uitleg voor kinderen beschikbaar in de vorm van filmpjes.
Neurologisch onderzoek
(Kinder)neurologisch onderzoek bestaat uit een uitgebreid gesprek met de (kinder)neuroloog over de reden van komst en zo nodig een lichamelijk onderzoek om de belangrijkste functies van het zenuwstelsel te controleren.
Het neurologisch onderzoek is niet belastend. De (kinder)neuroloog observeert en test de zintuigen, motoriek en coördinatie en beoordeelt de reflexen.
Neuropsychologisch en psychologisch onderzoek
Een neurologische aandoening (waaronder ook epilepsie) kan gepaard gaan met bijvoorbeeld problemen met taal, het geheugen of de concentratie. Ook kan de aandoening impact hebben op iemands zelfbeeld of stemming. En het is niet ongewoon dat er vragen spelen op het gebied van acceptatie van de gevolgen van de aandoening(en) voor wonen, werken, opvoeden, leren en relaties.
Deze punten kunnen aanleiding zijn om een gedragswetenschapper in te schakelen. In Kempenhaeghe werken verschillende typen gedragswetenschappers met eigen specialisaties. Voor zowel kinderen als volwassenen kan via neuropsychologisch onderzoek, klinisch psychologisch onderzoek of neurodidactisch onderzoek de problematiek in kaart worden gebracht.
Neuropsychologisch onderzoek bestaat uit een intake (in het geval van kinderen ook met de ouders) en het verrichten van test-onderzoek. De testen bestaan uit het beantwoorden van vragen, het oplossen van opdrachten, het meten van reactiesnelheid en het maken van geheugen- en aandachtstesten. Ook kan worden gekeken naar stemming, persoonlijkheid en acceptatie van het ziektebeeld. De testen worden gedurende één à twee dagdelen afgenomen door een psychologisch assistent. Soms is de neuropsycholoog een deel van de tijd daarbij aanwezig. Voor ondersteuning van de diagnostiek kunnen met uw toestemming ook video-opnames worden gemaakt.
De gedragswetenschapper beoordeelt de testen en reikt de uitslag aan de behandelend neuroloog aan. Deze bespreekt de uitslag met u. In voorkomende gevallen is de gedragswetenschapper hierbij ook aanwezig.
Voorafgaand aan het (neuro)psychologisch onderzoek krijgt u informatie over het verloop van het onderzoek, met welke praktische zaken u rekening moet houden en informatie over rechten en plichten die met het onderzoek te maken hebben.
Verpleegkundige observatie
Tijdens een opname in Kempenhaeghe observeren verpleegkundigen de patiënt.
Verpleegkundige observatie kan bijdragen aan het verkrijgen van inzicht in factoren die invloed hebben op de aandoening en de manier waarop de aandoening tot uiting komt. Soms is de observatie ook gericht op gedrag.