U zocht informatie over:
Night Watch locatie 0013
Lees voor

Aanvalsdetectie

Epilepsieaanvallen kunnen soms automatisch worden herkend door gebruik te maken van een apparaat dat aanvallen signaleert op basis van bewegingen van de patiënt, veranderingen in de hartslag en/of geluiden. Zo’n apparaat geeft bij het signaleren van een aanval een alarm af. Vooral voor patiënten met risicovolle, soms levensbedreigende epileptische aanvallen is zulke (nachtelijke) bewaking nodig om bij een ernstige aanval tijdig zorg te kunnen bieden.

Tijdens een opname van meestal enkele dagen kan Kempenhaeghe duidelijkheid geven over welke van zulke apparaten geschikt zijn voor een individuele patiënt. Om tot zo’n advies te kunnen komen, is meestal een opname van een aantal dagen nodig. De uitkomsten van de registraties die dan worden verricht, leren of de behandeling en (nachtelijke) bewaking van de patiënt kan worden verbeterd.

Een voorbeeld van een apparaat dat aanvallen herkent, is een armband om de bovenarm (NightWatch) met een bijbehorend meldsysteem. NightWatch detecteert aanvallen door veranderingen in de hartslag en bewegingen te meten. Wetenschappelijk onderzoek heeft recent aangetoond dat NightWatch bij patiënten met ernstige en risicovolle aanvallen in 85% van de gevallen die aanvallen betrouwbaar detecteert. NightWatch is nog maar kort beschikbaar. De hoge betrouwbaarheid van NightWatch is baanbrekend ten opzichte van andere apparaten voor dit doel. Andere apparaten missen helaas vaak aanvallen en/of geven alarmen die niet te maken hebben met een epilepsieaanval. Dan kan een apparaat meer overlast opleveren dan dat het voordelen en rust biedt.

Aanvalsdetectie is met name te overwegen voor patiënten met een ernstig aanvalsbeeld. Een uitgebreid en actueel overzicht is te vinden op www.aanvalsdetectie.nl