Aanvalsdetectie: een alarm dat aanvallen herkent
Epilepsieaanvallen kunnen soms automatisch worden herkend door gebruik te maken van een apparaatje. Zo’n apparaat merkt aanvallen op door bewegingen van de patiënt, veranderingen in de hartslag en/of geluiden en geeft dan een alarm af. Vooral voor patiënten met risicovolle, soms levensbedreigende epilepsieaanvallen is (nachtelijke) bewaking nodig. Zo kan bij een ernstige aanval op tijd geholpen worden.
Is zo’n apparaat geschikt voor mij of mijn kind?
Er zijn diverse apparaten op de markt, die helaas meestal niet vergoed worden door de ziektekostenverzekering. Of zo’n apparaat geschikt is voor u of uw kind is lang niet altijd direct duidelijk. Tijdens een gesprek kunnen we hier soms duidelijkheid over geven. Tijdens een opname van (meestal) enkele weken kunnen we vaak wel achterhalen of en precies welk apparaat geschikt is voor u of uw kind tijdens nachtelijke aanvallen. De resultaten van de registraties die we dan doen, laten soms ook zien of de zorg en (nachtelijke) bewaking nog beter kan.
Voorbeeld: armband om de bovenarm
Een voorbeeld van een apparaat dat aanvallen herkent, is een armband om de bovenarm met een bijbehorend meldsysteem. Deze NightWatch merkt aanvallen op door veranderingen in de hartslag en bewegingen te meten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat NightWatch bij patiënten met ernstige en risicovolle aanvallen in 85 procent van de gevallen die aanvallen betrouwbaar opmerkt. Ook blijkt dat het apparaat meestal weinig verkeerde alarmen geeft. Daarmee bedoelen we alarmen die niets te maken hebben met een epilepsieaanval. Is dat namelijk wel het geval, dan kan een apparaat meer overlast geven dan dat het voordelen en rust geeft.
Een overzicht van de mogelijkheden
Aanvalsdetectie is vooral een optie voor patiënten met een ernstig aanvalsbeeld. Een uitgebreid en actueel overzicht staat op www.epilepsie.nl/aanvalsdetectie.