EEG
EEG staat voor elektro-encefalogram. Met een EEG wordt de elektrische activiteit van de hersenen gemeten door elektroden op het hoofd. Deze elektroden zijn kleine metalen plaatjes met draadjes eraan. Deze draadjes kunnen op het hoofd worden geplakt. Soms wordt gebruikgemaakt van een soort badmuts waar al deze draadjes in zitten. Daarnaast worden meestal ook een paar elektroden op andere plekken op het lichaam geplakt, zoals de schouder. Vaak filmen we tijdens het onderzoek; deze videobeelden helpen bij het nakijken van het onderzoek.
Verschillende soorten EEG-onderzoeken
Er zijn verschillende soorten EEG-onderzoeken. De ene vorm duurt langer dan de andere en ook de locatie van het onderzoek kan verschillen. Zo kan een EEG-onderzoek plaatsvinden op de KNF-afdeling, op de Epilepsy Monitoring Unit, de verpleegafdeling en thuis. Soms is het nodig een dagboek bij te houden, soms ook niet. De arts bepaalt welk onderzoek nodig is voor u.
Veel gebruikt is een EEG-onderzoek met 1 dag opname
Het 24-uurs onderzoek is erop gericht een antwoord te kunnen geven op uiteenlopende, epilepsie gerelateerde vragen zoals de bevestiging van een diagnose of effect van een medicamenteuze behandeling. Het doel hierbij van het onderzoek is om precies te kunnen zien wat er in de hersenen gebeurt tijdens de registratie en met welke 'uiterlijke' verschijnselen dit gepaard gaat. Daarvoor is het niet altijd nodig dat er ook werkelijk aanvallen moeten worden opgewekt. De middelen om de aanvallen op te wekken worden per individu afgesproken.
- U verblijft bij een 24-uurs onderzoek met enkele medepatiënten in monitoringsruimten (soort huiskamer) of suite.
- Continu meten hersenactiviteit m.b.v. EEG-onderzoek
- Aanwezigheid laboranten en verpleegkundigen en videocamera’s
- EEG-onderzoek loopt door in de nacht in een eigen slaapkamer/suite.
Directe hersenregistratie
Directe hersenregistratie kan worden toegepast als er aanwijzingen zijn dat epilepsiechirurgie een behandeloptie kan zijn, maar er toch nog twijfel bestaat over de precieze plaats van de epilepsiehaard.
Met deze geavanceerde vorm van pre-chirurgische aanvalsregistratie proberen artsen met een grotere nauwkeurigheid te bepalen welke plek in de hersenen verantwoordelijk is voor het ontstaan van de aanvallen. Meestal wordt ook de grens afgebakend van gebieden in de hersenen die belangrijke lichaamsfuncties aansturen. Er zijn drie vormen van directe hersenregistratie
- Bij 'strip elektroden’ liggen de elektrodepunten op dunne draden die onder narcose direct óp de hersenen in het gebied van de vermoedelijke epilepsiehaard worden geplaatst.
- Bij een ‘grid’ liggen de elektrodepunten op een matje van enkele vierkante centimeters dat direct op de hersenen in het gebied van de vermoedelijke epilepsiehaard wordt gelegd. Vervolgens vindt dan de pré-chirurgische aanvalsregistratie plaats gedurende een periode in het ziekenhuis. Als epilepsiechirurgie mogelijk blijkt te zijn, vindt de operatie aansluitend aan het verwijderen van het matje plaats.
- Bij een ‘stereo-EEG’ liggen de elektrodepunten ook op dunne draden. Deze draden worden onder narcose via een naald ín de hersenen geplaatst. De aansluitende aanvalsregistratie kan tot enkele weken duren en gebeurt in Kempenhaeghe. Als de directe hersenregistratie bevestigt dat epilepsiechirurgie een behandeloptie is, vindt de operatie enkele maanden na het verwijderen van de draden plaats.
Voorafgaand aan dit ingrijpende onderzoek krijgt u, persoonlijk via de neuroloog en/of verpleegkundig specialist, gedetailleerde informatie over het verloop van het onderzoek en met welke praktische zaken u rekening moet houden.
Meer informatie
Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u gedetailleerde informatie over welk soort EEG-onderzoek u krijgt, hoe het onderzoek verloopt en met welke praktische zaken u rekening moet houden.
Laboratorium- en bloedonderzoek
Voor de meeste patiënten van Kempenhaeghe is bloedonderzoek gericht op controle van de medicatie. Soms is bloedonderzoek nodig om de oorzaak van uw klachten te vinden.
De concentratie van medicijnen in het bloed zegt iets over de werking van die medicijnen. Iedere persoon heeft een op hem of haar afgestemde hoeveelheid medicatie nodig. De combinatie met andere medicijnen kan ook de bloedspiegel beïnvloeden. Voor de meeste patiënten geldt dat een te lage bloedspiegel betekent dat het medicijn onvoldoende helpt, en dat een te hoge bloedspiegel grote kans op bijwerkingen geeft. Ook kan er onderzoek worden verricht naar mogelijke bijwerkingen van medicatie (leverfuncties, zoutgehalte, et cetera).
Uw arts kan u meer vertellen over het doel van het bloedonderzoek. In Heeze kunt u voor bloedonderzoek terecht in het eigen (prik)laboratorium van Kempenhaeghe. In Breda moet u op een andere locatie geprikt worden.
Wilt u meer informatie over het priklaboratorium Kempenhaeghe, bijvoorbeeld omdat u wil weten wat er met het bloed en weefsel na onderzoek gebeurt? Lees hier.
MRI
Door MRI-onderzoek kan de arts zien of een eventuele afwijking in de hersenen de oorzaak kan zijn van uw klachten.
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Een MRI kan zeer scherpe beelden van de hersenen maken. Dit gebeurt met behulp van magnetische velden. Een MRI-scan geeft een serie doorsneden van het hoofd en de hersenen. De arts kan dan zien of er een eventuele afwijking is zoals een beschadiging, litteken, aanlegstoornis of tumor.
Wat gebeurt er tijdens een MRI?
MRI-onderzoek is pijnloos en er is geen speciale voorbereiding voor nodig. In de MRI van Kempenhaeghe krijgt u liggend op een onderzoekstafel een kunststof houder over uw hoofd. Stilliggen is belangrijk. Via een microfoon in de MRI-tunnel kan de laborant met u praten.
Tijdens het onderzoek hoort u een kloppend geluid. U krijgt oordopjes of een koptelefoon met muziek zodat u het kloppende geluid niet te hard hoort. Als het geluid ophoudt, is één serie beelden klaar. Het maken van een serie beelden kost een halve minuut tot ruim tien minuten. Een onderzoek bestaat meestal uit meerdere series beelden.
Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u gedetailleerde informatie over de vorm van MRI-onderzoek die u krijgt, hoe het onderzoek verloopt en met welke praktische zaken u rekening moet houden.
Functionele MRI (fMRI)
Door MRI-onderzoek kan de arts zien of een eventuele afwijking in de hersenen de oorzaak kan zijn van uw klachten. Met een functionele MRI (fMRI) kan de arts zien welke hersengebieden tijdens bepaalde taken actief zijn of juist in rust.
U doet liggend in de MRI kleine taken. Dit geeft de arts informatie over het gebied in de hersenen dat bewegingsfuncties en cognitieve functies aanstuurt, zoals geheugen, taal en planning. Bij een klein deel van de patiënten wordt een fMRI gecombineerd met een vorm van EEG-onderzoek. Dit noemen we een EEG-fMRI. Voordat u dit onderzoek krijgt, geven we u persoonlijk nog meer informatie.
EpilepsiechirurgieCheck
Bent u een wilsbekwame volwassen patiënt met een moeilijk behandelbare epilepsie en blijkt dat ten minste twee soorten anti-aanvalsmedicatie niet voldoende aanslaan? Dan kan epilepsiechirurgie uitkomst bieden. Succesvolle epilepsiechirurgie kan de kwaliteit van uw leven aanzienlijk verhogen. Om snel, binnen vier weken, te beoordelen of epilepsiechirurgie bij u een goede kans van slagen heeft, is er de EpilepsiechirurgieCheck.
Eén dag met intake en onderzoeken
Uw behandelend neuroloog kan u voor de EpilepsiechirurgieCheck naar ons expertisecentrum verwijzen. We beginnen op onze locatie in Heeze met een intake bij een neuroloog die is gespecialiseerd in epilepsie. Vervolgens krijgt u diezelfde dag een MRI-onderzoek en een 24-uurs EEG. We vergelijken het resultaat van uw MRI-onderzoek met onze database van MRI-resultaten. We noemen dit post-processing.
Het uitslaggesprek
Binnen vier weken volgt het uitslaggesprek in Kempenhaeghe. Onze neuroloog deelt de resultaten vervolgens met uw eigen neuroloog. Samen met uw neuroloog bespreekt u vervolgens of epilepsiechirurgie voor u geschikt is. U blijft dus onder behandeling in uw eigen ziekenhuis.
Neurologisch onderzoek
(Kinder)neurologisch onderzoek bestaat uit een uitgebreid gesprek met de (kinder)neuroloog over de reden van komst en zo nodig een lichamelijk onderzoek om de belangrijkste functies van het zenuwstelsel te controleren. Het neurologisch onderzoek is niet belastend. De (kinder)neuroloog observeert en test de zintuigen, motoriek en coördinatie en beoordeelt de reflexen.
Neuropsychologisch en psychologisch onderzoek
Een neurologische aandoening (zoals epilepsie) kan gepaard gaan met bijvoorbeeld problemen met taal, het geheugen of de concentratie. Ook kan de aandoening impact hebben op iemands zelfbeeld of stemming. En het is niet ongewoon dat er vragen spelen op het gebied van acceptatie van de gevolgen van de aandoeningen voor wonen, werken, opvoeden, leren en relaties.
Dit kan aanleiding zijn om u te verwijzen naar een psycholoog van Kempenhaeghe. In Kempenhaeghe werken verschillende psychologen met eigen specialisaties. Voor zowel kinderen als volwassenen kan via (neuro-)psychologisch onderzoek de hulpvraag in kaart worden gebracht, Op basis van de bevindingen van het onderzoek worden er adviezen geformuleerd, bijvoorbeeld over verdere hulp.
De psychologische onderzoeken bestaan uit een intake (in het geval van kinderen, ook met de ouders) en het verrichten van test-onderzoek. De testen bestaan onder andere uit het beantwoorden van vragen, het oplossen van opdrachten, het meten van reactiesnelheid en het maken van geheugen- en aandachtstesten. Ook kan worden gekeken naar stemming, persoonlijkheid en acceptatie van de neurologische aandoening. De testen worden gedurende een à twee dagdelen afgenomen door een psychologisch assistent. Soms is de psycholoog een deel van de rijd daarbij aanwezig. Voor ondersteuning van de diagnostiek kunnen met uw toestemming ook video-opnames worden gemaakt.
De psycholoog beoordeelt de resultaten van de testen en bespreekt de uitslagen met u. Na afloop van de onderzoeken en het uitslaggesprek ontvangt u een kopie van het onderzoeksverslag.
Voorafgaand aan het (neuro)psychologisch onderzoek krijgt u informatie over het verloop van het onderzoek, met welke praktische zaken u rekening moet houden en informatie over rechten en plichten die met het onderzoek te maken hebben.